НОВИНИ

Жители на квартал ,,Стрелбище,, на протест против строежа на небостъргач

Протест срещу застрояване на градинка в София. Жители на квартал „Стрелбище" се обявиха против строежа на 43-етажен небостъргач в близост до кръстовището на булевардите „Петко Тодоров" и „България".

Милена Кирова
от Милена Кирова
23:09, 29.06.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
жители квартал стрелбище протест против строежа небостъргач

Протестиращите казаха ,,не" на поредното бетониране на зелена площадка в София от страна на частен инвеститор. Според тях по време на строежа на небостъргача ще трябва да търпят няколко години шум, а и на определеното за сградата място имало подпочвени води.

Станислав Богданов - жител на квартал ,,Стрелбище": Тука е твърде презастроено според мен и ще стане още по-зле. От транспортна гледна точка ще стане някакъв ад.
Полина Харизанова - жител на квартал ,,Стрелбище": Освен това сега споменаха, че има и собственици на тази земя, които им е отказано да им бъде върната, така че по-добре да се защити наистина интересът на гражданите.

От строителната фирма заявиха за БНТ в телефонен разговор, че имотът е закупен през 2006г. Тогавашният общ устройствен план предвиждал строеж на високи сгради. Мястото било определено за озеленяване, няколко години по-късно, когато в плана се променя предназначението му. От фирмата твърдят, че никой не ги е уведомил. Двама главни архитекти на София отказват да разрешат строителството. Върховният административен съд решава, че собственикът е ощетен и отменя отказа.

Здравко Здравков - главен архитект на София: Разрешението за строеж все още е доста далече. В момента е фазата на подробния устройствен план. Проблемът е чисто нормативно, че този подробен устройствен план не отговаря на редица изисквания - не е изработен върху кадастрална карта, през имота преминава инженерна инфраструктура, както не са спазени изискванията за съгласуване с дирекция ,,Зелени системи.''

Протестиращите остават непреклонни. Събират подписка и се заканиха, че ако не бъдат чути ще се съберат отново тук след 10 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно горещо време днес
Опасно горещо време днес
Втора вечер протест в Асеновград заради бити млади гребци от роми
Втора вечер протест в Асеновград заради бити млади гребци от роми