НОВИНИ

#60 секунди без COVID-19: Над 21 млрд. евро струва най-ценният грам

секунди без covid млрд евро струва ценният грам
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
07:10, 15.05.2020
Чете се за: 01:35 мин.
Любопитно

Както при всяка друга криза, и сега цената на златото расте. Но има редица други вещества, минерали и химически продукти, които са много по-скъпи от златото. Ето 5 от тях, а рекордът е 21,7 млрд. евро за грам.

Диамант - до 124 000 евро за грам

Цената на диаманта зависи от чистотата на камъка, от качеството и шлифовката му. Иначе диамантите се срещат в природата по-често от други скъпоценни камъни.

Пайнит - 276 000 евро за грам

Това е един от най-редките скъпоценни камъни. Наречен е на името на своя откривател, британския геолог Артър Пайн. Смята се, че общо в света има само около 1000 екземпляра. Богатите колекционери обожават този червеникав кристал.

Червен диамант - 4,6 милиона евро за грам

Това е най-редкият скъпоценен камък в света. Известни са не повече от 30 екземпляра, като повечето нямат и половин карат. Най-скъпият червен диамант с тежест над 5 карата беше продаден през 2011 година за 7,4 милиона евро.

Калифорний 252 - 24,85 милиона евро за грам

Този изкуствен изотоп се използва за откриване на подземни находища на петрол и вода, както и за лъчева терапия. Изтопът е създаден през 1950 година в Бъркли, Калифорния.

Антиматерия - 21,7 милиарда евро за грам

Преди десетина години за съвсем кратко време учените успяха да задържат минимални количества антиводород и антихелий. Смята се, че антиматерията има нечуван енергиен потенциал и с нея могат да летят междугалактически космически кораби.

*****

15 май е Международният ден на семейството.

Денят е учреден през 1993 г. от Генералната Асамблея на ООН, и отразява значението, което международната общност отдава на семействата.

СНИМКА: БГНЕС

Международния ден дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството. Също така увеличава знанията по социални, икономически и демографски процеси, които засягат семействата.

Световният ден на семейството има за цел и да привлича общественото внимание към редица проблеми в семейната среда.

*****

Мачът на българския боксьор Кубрат Пулев със световния шампион в тежка категория Антъни Джошуа ще се проведе в периода септември - декември и със сигурност ще бъде организиран на място, на което се допуска да има публика в залата. Това заяви промоутърът на британеца Еди Хърн пред Скай Спортс.

СНИМКА: БГНЕС

В последните седмици Хърн усилено говори за вариант двубоят на Джошуа с Кобрата, който е официален претендент за пояса на Международната боксова федерация (IBF), да бъде отложен, а вместо Ей Джей да се изправи в суперсблъсък срещу другия шампион в категорията Тайсън Фюри. И двете страни обаче са приели, че това няма как да стане, тъй като Фюри от своя страна има задължение да се бие за трети път с Дионтей Уайлдър, така че със сигурност Пулев ще получи шанс да се бие за световната титла до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 екипа днес ще правят срезово проучване в Пловдив
5 екипа днес ще правят срезово проучване в Пловдив
Тодор Радев: Китай се върна към нормалния си живот, но антиепидемичените мерки остават
Тодор Радев: Китай се върна към нормалния си живот, но антиепидемичените мерки остават