Германия обявява за рискови Варна, Благоевград и Добрич. Готви нови мерки за пристигащите от там

от БНТ
19:12, 07.08.2020
Чете се за: 00:33 мин.
По света
германия обявява рискови варна благоевград добрич готви мерки пристигащите
Снимка: Архив/БГНЕС

Посолството ни в Берлин е информирано от Министерството на външните работи на Германия, че като част от превенцията срещу коронавируса се подготвят мерки спрямо влизащите в страната от три региона на България – Варна, Благоевград и Добрич.

Трите региона ще бъдат обявени за рискови, като от събота, 8 август, всички пристигащи от там ще подлежат на задължително тестване. До получаване на резултата от теста за тези граждани е в сила задължителна 14-дневна карантина. Тя ще отпадне при отрицателна проба.

Тестът трябва да бъде направен до 72 часа след влизане на територията на Германия. Допуска се тестване и в страната на тръгване, ако то е извършено от сертифицирана лаборатория и е до 48 часа преди пристигането в Германия.

Препоръчително е при отрицателен тест да се направи нов няколко дни по-късно. Този втори тест не е задължителен, но германските здравни власти имат право да го изискат, ако смятат за необходимо. Както първият, така и евентуално вторият тест, ще са безплатни.

Германското Министерство на външните работи ще публикува на сайта си препоръка за въздържане от пътуване към посочените региони в България.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Еврокомисията с коментар за събитията в България
Еврокомисията с коментар за събитията в България
Пожар избухна край язовир "Жребчево"
Пожар избухна край язовир "Жребчево"