НОВИНИ

„ОМВ Офшор България“ става единствен титуляр за проучване на нефт и газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух“

bdquoомв офшор българияldquo става единствен титуляр проучване нефт газ площ bdquoблок хан аспарухldquo
bnt avatar logo
от БНТ
15:01, 05.06.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

„ОМВ Офшор България“ ГмБХ - Австрия става единствен титуляр на разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух“.

Това е възможно, след като Министерският съвет разреши на днешното си заседание „ТоталЕнерджис ЕП България“ Б.В. да прехвърли своя дял от 57.14% от правата и задълженията по разрешението на „ОМВ Офшор България“ ГмБХ - Австрия. След прехвърлянето „ОМВ Офшор България“ ГмБХ - Австрия вече има 100% дял.

Възможността за прехвърляне на правата и задълженията по предоставено разрешение за търсене и проучване е регламентирана в чл. 25, ал. 1 и ал. 2, т. 2 от Закона за подземните богатства.

С приетото днес решение срокът на разрешението за търсене и проучване се продължава с 23 месеца поради настъпили форсмажорни обстоятелства. Форсмажорът, който обхваща периода 24 февруари 2022 г. - 24 януари 2024 г., е мотивиран с войната в Украйна и оттеглянето на „ТоталЕнерджис ЕП България" Б.В. от проекта. Тези обстоятелства са документирани със сертификат, издаден от Българската търговско- промишлена палата на 9 февруари 2024 г.

„Блок 1-21 Хан Аспарух" е разположен в изключителната икономическа зона на Република България в дълбоко Черно море. Договорът за проучване на тази територия е в сила от месец септември 2012 г.

С днешното си решение Министерският съвет упълномощи министъра на енергетиката в едномесечен срок да подпише необходимите допълнителни споразумения към договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид още няма разрешение да продава фланелки с името на Килиан Мбапе
Реал Мадрид още няма разрешение да продава фланелки с името на Килиан Мбапе
Рони О'Съливан и Джон Хигинс ще зарадват Пловдив и София
Рони О'Съливан и Джон Хигинс ще зарадват Пловдив и София