Разкриха кражба на ток за над 20 000 лв. с цел добив на биткойни

от БНТ
11:16, 31.07.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
разкриха кражба ток 000 цел добив биткойни
Снимка: Архив/БГНЕС

ЧЕЗ Разпределение България разкри мащабна кражба на електроенергия в столичния квартал „Христо Смирненски“. Незаконният потребител е консумирал електроенергия в размер над 20 000 лв. месечно, която е използвана за захранване на биткойн копачки.

В процеса на разкриване е установено незаконно трифазно присъединение, което е било денонощно натоварено. Откраднатото количество е равностойно на консумацията на минимум 100 домакинства месечно.

„Дружеството увеличи броя на проверките на стопански потребители – ресторанти, заведения, хотели и производствени обекти, където отчитаме ръст на кражбите. В последно време в най-мащабния крадец на ток се превръща т.нар. и добиващият все по-голяма популярност биткойн майнинг. За да се извършва тази дейност са нужни мощни системи - биткойн майнинг ферми, които консумират огромни количества електроенергия. Най-големият разход е именно токът.

Затова тези клиенти - потребители се ориентират към „безплатното“ му използване. Все по-често обаче разкриваме тези случаи чрез балансовите електромери и засичането на подадената и заплатена по райони електроенергия“, каза Филип Йорданов, ръководител „Нетехнически загуби“ в ЧЕЗ Разпределение България.

За ефективната борба с кражбите, всички екипи в ЧЕЗ Разпределение са снабдени със специални уреди – рефлектометри, които дават информация за незаконни връзки дори под земята. Тази година дружеството увеличи двойно проверките за кражби на електроенергия, като усилията на екипите дават резултат.

Електродружеството изказва благодарност към екипите от СДВР и 01 РУ за своевременната реакция при разкритието на вчерашния случай.

„Подходът, последователността и професионализма в действията на служителите от МВР бяха решаващи за разкритието на тази изключително голяма злоупотреба с електроенергия“, допълни Филип Йорданов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мюсюлманите у нас посрещнаха Курбан Байрям с молитва на открито
Мюсюлманите у нас посрещнаха Курбан Байрям с молитва на открито
Гешев и спецпрокурорите набелязаха приоритети срещу корупцията по високите етажи на властта
Гешев и спецпрокурорите набелязаха приоритети срещу корупцията по високите етажи на властта