НОВИНИ

121 доживотни присъди в процеса за преврата срещу Ердоган

121 доживотни присъди процеса преврата ердоган
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:55, 26.06.2020
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Турски съд постанови доживотни присъди на 121 души за участие в опита за сваляне на президента Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г., съобщава Анадолската агенция.

Съдът в Анкара осъди 86 души на "утежнен" доживотен затвор за "опит за нарушаване на конституцията", докато 35-има получиха доживотни присъди за същото престъпление.

Утежнената доживотна присъда е с по-трудни условия за излежаващите я. Тя бе въведена като замяна на смъртното наказание, което Турция отмени през 2004 г. като част от стремежа си за присъединяване към ЕС.

Общо 245 заподозрени бяха подсъдими по делото, свързано със събитията в Генералното командване на жандармерията в нощта на 15 юли 2016 г. в турската столица.

Турският министър на правосъдието Абдулхамит Гюл миналата седмица заяви, че 15 съдебни процеса, свързани с преврата, се още са в ход от общо 289 в най-големия съдебен процес в съвременната история на Турция.

Турция продължава да твърди, че намиращият се в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхулах Гюлен е организирал неуспешния преврат - твърдение, което той категорично отрича.

Десетки хиляди бяха арестувани заради предполагаеми връзки с Гулен, а над 100 000 са уволнени или отстранени от публичния сектор поради подобни подозрения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как COVID-19 може да бъде убит за 25 секунди? Вижте
Как COVID-19 може да бъде убит за 25 секунди? Вижте
НАП София: От 1 юли плащанията само по електронен и банков път
НАП София: От 1 юли плащанията само по електронен и банков път