НОВИНИ

150 години от гибелта на Левски: С различни инициативи в цялата страна се покланяме пред паметта на Апостола

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
12:58, 18.02.2023
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Отбелязваме 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Въпреки наложената с годините дата 19 февруари, през последните години на много места в България се отдава почит пред делото и личността на Левски на днешния ден.

Инициативите в памет на Апостола на свободата вече започнаха в много градове у нас. Те ще продължат и утре.

В родния му град Карлово се проведе възпоменателна церемония в памет на Апостола. Хора от цялата страна и тази година дойдоха в родния град на Левски, за да сведат глава пред паметника му и да отбележат величието на неговото дело. Възпоменателната церемония започна с военен ритуал и завърши с възпоменателна заря.

В София през целия ден жители на града полагаха венци и цветя на паметника на националния герой. Официалните чествания в столицата ще бъдат утре.

Ликът на Васил Левски се появи на бургаския плаж

Във всички насeлени места във видинската община Брегово има паметни плочи с лика на Васил Левски, а етаж от училището е превърнат в галерия с картини.

По предложение на Общинския комитет "Васил Левски" са поставени мраморни плочи с лика му и негови мисли.

"Тези фрази на Васил Левски сме взели от Общобългарския комитет „Васил Левски", така наречен етичен кодекс за народна работа... Те насърчават поколенията след Васил Левски да следват тези негови завети, бих казал, защото касаят нашия живот, касаят нашето бъдеще, касаят младите хора", казва Кирил Кунчев, председател на Общински комитет "Васил Левски" в Брегово.

Представители и привърженици на Левски поднесоха цветя в памет на Апостола

Навсякъде хората приемат думите като лични послания.

"На такива хора дай работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашни и великодушни…Тълкуваме го, щото ние сме, хората в селото са работливи, постоянни в работата и така постигаме целите", споделя Юлия Борисова, жител на с. Гъмзово.

В град Брегово паметната плоча е поставена пред храма, за който има предание, че в една празнична служба година преди да бъде заловен от турските власти, е участвал и Васил Левски.

"Има сведения, че през февруари, малко преди свети Харалампий, е бил в Брегово. Дори се сочи, че е идвал в църквата в църковния храм, пял е и е записал в евангелието, че е пребивавал тук. За съжаление това евангелие е било унищожено в резултат на голямото наводнение, сполетяло Брегово по-късно", разказва Кирил Кунчев, председател на Общински комитет "Васил Левски" в Брегово.

За паметната плоча в Брегово дарение правят учениците. В датата на гибелта на Апостола всяка година организират шествие до мястото за поклонение.

"Шествието си тръгва всяка година от параклиса на училището. Взима се иконата на училището, както се взима и портрета на Левски и с различни цветя, знамена, българския национален флаг и флагчета децата тръгват към мястото, където вече десетина години отбелязваме тази бележита дата. Иначе на втория етаж на училището има коридор, посветен на Левски с барелеф на Левски, там винаги слагаме първо там цветя", Илияна Кръстева, директор на СУ "Св. св. Кирил и Методий"- гр. Брегово

От училището подготвят дигитална карта на всички паметници на Левски в областта. Ще се използва като помагало в часовете по история и в часа на класа.

Анжела Каменова, БНР- Радио Видин/Станислав Калинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет сценария за развитието на войната в Украйна
Пет сценария за развитието на войната в Украйна
Представители и привърженици на Левски поднесоха цветя в памет на Апостола
Представители и привърженици на Левски поднесоха цветя в памет на Апостола