НОВИНИ

20 години по-късно: България и Румъния се задействат за трети мост над Дунав

години късно българия румъния задействат трети мост дунав
bnt avatar logo
от БНТ
16:36, 25.09.2023
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

България и Румъния кандидатстват заедно пред Европейската комисия за изграждане на трети мост над Дунав. Преди дни правителствата на двете страни подадоха общ документ до Европейската комисия, с който заявяват желанието си да започнат предпроектни проучвания за строителството на трети мост над река Дунав и то при Русе.

Има надежда опашките от товарни камиони на Граничния пункт Дунав мост да намалеят и дори в един момент да изчезнат. Изгледите това да се случи придобиват все по-реални очертания във времето и силуетът на новия мост вече не е мираж.

„България и Румъния успяха да спазят срока 21 септември, който беше крайният срок за кандидатстване по програмата „Военна мобилност“ на ЕС, и внесоха съвместно писмо. Последните дни на подготовката на това писмо бяха драматични, но се успя. В решението на проблемите със свързаността на първо място е Шенген, на второ е мостът, на трето – фериботът. Трябва паралелно да се развиват усилията в тази насока и тези съвместни действия на българските и румънски политици. Това не може все пак да не даде своя резултати да не бъде забелязано от държавите, които все още се противопоставят на нашето членство“, заяви Н. Пр. Радко Влайков - посланик на България в Румъния.

Възможността за втори мост над Дунав при Русе ще проучват България и Румъния

„Отношенията между България и Румъния, трябва да бъдат стратегически. Приветствам усилията за подписване на един такъв документ. В крайна сметка целта на политиката е да достигне до хората. Колкото по-бързо го разберем това и осмислим факта, че българи и румънци трябва да се разбират добре, за да постигат общо своите цели, толкова по-успешни ще бъдем във всички неща, които правим“, обясни евродепутатът Илхан Кючюк.

„Вече имаме едно конкретизиране в усилията на България и Румъния и ЕК, вече не сме само ние, а е припознат мостът и от ЕК. Ще очакваме решенията, но тази най-важната стъпка е направена, това са усилия, които са повече от 20 години“, смята посланик Влайков.

Според думите му България очаква много бързо и благосклонно решение от румънската страна за възстановяване на ферибота между Русе и Гюргево, защото за хората от двата града и за бизнеса това е важен въпрос за намаляване на напрежението на граничния пункт Дунав мост.

Автор: Виолета Никифорова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичното дерби между ЦСКА и Левски бе насрочено за 7 октомври
Столичното дерби между ЦСКА и Левски бе насрочено за 7 октомври
Григор Димитров загуби от Александър Зверев на полуфиналите в Чънду
Григор Димитров загуби от Александър Зверев на полуфиналите в Чънду