НОВИНИ

27 загинали и над 7000 евакуирани заради военните действия в Нагорни Карабах

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:47, 20.09.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
загинали 7000 евакуирани заради военните действия нагорни карабах
Слушай новината

Напрежението в Нагорни Карабах не стихва. Втори ден продължават военните действия, започнати от Азербайджан с обяснението, че става дума за антитерористична операция.

Съобщава се за 27 загинали, включително двама цивилни граждани. 7000 души от 16 села са евакуирани. Съединените щати призоваха Баку да спре военните действия, а Русия настоява за връщане към примирието. На този фон в арменската столица се състояха антиправителствени протести.

Азербайджан обяви, че е превзел над 60 арменски позиции в Нагорни Карабах

Сблъсъци в Ереван по време на протести с искане за оставка на премиера Никол Пашинян. Арменската полиция използва шокови гранати, за да разпръсне демонстрантите, които се опитваха да достигнат до правителствените сгради. Според местни медии има пострадали и задръжани.

"От 2018 г. Пашинян ни носи само скръб и траур, затова искаме да се оттегли, защото присъствието му означава война и мъка. Не го искаме", каза Мадлен Асриян, актриса.

Недоволството е провокирано от поредната ескалация на напрежението в Нагорни Карабах, който се намира на територията на Азербайджан, но повечето от жителите му са арменци.

"Надявам се най-накрая да бъде намерено решение на този проблем, решение, което да задоволява и двете страни и да можем да живеем мирно. Знам, че е трудно, но в противен случай стотици, хиляди невинни хора ще умрат", коментира един от протестиращите.

Напрежение в Ереван: Сблъсъци между протестиращи и полиция пред сградата на правителството

Азербайджанската армия обяви, че е превзела повече от 60 арменски позиции по време на офанзивата си в Нагорни Карабах. Министерството на отбраната в Баку разпространи видео тази сутрин с обяснението, че показва обстрел срещу позиции на арменски въоръжени сили в рамките на започналата вчера антитерористична операция.

Азербайджан настоява арменските военни части и арменските власти в Нагорни Карабах да се оттеглят и изрази готовност за преговори. Армения осъди като агресия действията на Баку, отрече да поддържа военно присъствие в южнокавказкия район и определи целта на операцията като етническо прочистване.

Снимки: БТА и БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йон Бакеро напуска Славия
Йон Бакеро напуска Славия
Сарафов няма да толерира "дела на трупчета" и поиска наказание за висш прокурор
Сарафов няма да толерира "дела на трупчета" и поиска наказание за висш прокурор