НОВИНИ

400 мигранти остават на Лампедуза заради блокиран спасителен кораб

400 мигранти остават лампедуза заради блокиран спасителен кораб
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:40, 09.05.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Над 400 мигранти пристигнаха днес на италианския остров Лампедуза, съобщиха италианските медии. Причината е, че властите в Сицилия отново не са разрешили спасителният кораб да напусне пристанището.

20-метровият кораб с 325 души на борда е била заловен на около осем мили от брега на Лампедуза, а друг е открит малко по-близо с 90 души на борда.

Междувременно съдебните власти в Сицилия подновиха заповедта за задържане на кораба „Sea-Watch 4”, управляван от германската организация „Sea-Watch”, която го е държала в Палермо в продължение на шест месеца до март, съобщават медиите.

Заповедта е издадена след проверка за безопасност, която е констатирала наличието на твърде много спасителни жилетки на борда. Подчертава се също, че канализационната система на кораба е недостатъчна за потенциалния брой спасени хора.

Според активисти, проверката е само претекст за блокирането на кораба.

"Надяваме се, че властите няма да ни попречат да заминем за Централното Средиземноморие с абсурдните обвинения, с които свикнахме", заяви в петък в Туитър Sea-Watch Италия след завръщането си от последната си мисия.

Друг кораб – „Sea-Watch 3”, бе задържан от италианската брегова охрана през март в сицилианското пристанище Августа отново заради проблеми с безопасността.

Групите за помощ са обвинени в заговор с либийски трафиканти на мигранти, за да изведат хората на безопасно място по европейските брегове - нещо, които те категорично отричат.

Италия е основен пункт за влизане на мигранти в Европа, но морската отсечка между Сицилия и Северна Африка е едно от най-смъртоносните миграционни трасета в света.

От началото на 2015 г. на италианския бряг са слезли почти 530 000 мигранти, сочат данни на Международната организация за миграция

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа отби за час движението по "Хемус" към София
Катастрофа отби за час движението по "Хемус" към София
Папата призова сблъсъците в Йерусалим да бъдат прекратени
Папата призова сблъсъците в Йерусалим да бъдат прекратени