НОВИНИ

4,1 по Рихтер: Няма данни за пострадали и щети след труса в района на Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 23.10.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Земетресение с магнитуд 4,1 по Рихтер разлюля района на Пловдив малко преди 15.00 часа. Епицентърът е на 8 км от града, близо до село Скутаре. Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети.

В ранния следобед, когато е бил усетен земния трус, в село Скутаре не е имало паника сред хората. Те са чули специфично бучене и после са усетили земетресението, което описват като съвсем кратко. От кметството казаха, че няма подадени сигнали нито за пострадали, нито за щети. В местното училище децата са били евакуирани бързо, а по-късно учебните занятия са продължили на открито. В Пловдив трусът също се е усетил, особено по високите етажи на сградите.

В село Скутаре първо чули тътен, след което земята се разлюляла.

Весела Тошкова, кметство с. Скутаре: "Усетихме разтърсване, по-малко от минута беше, може би вертикален трус. Не беше нещо много продължително, не се уплашихме."

Катерина Андреева - служител в пощата: "Усетихме го, разтресохме се малко, но нямаше нищо кой знае колко застрашително. Поразклатиха се малко шкафове и лампи, това беше."

В местното училище за кратко извели децата навън, след което заниманията са продължили.

"Децата изчакаха търпеливо, излезнаха по коридорите, бавно по стълбите, някои по задния вход, някои отпред, събрахме се възможно най-далеч от някакви сгради и дървета и търпеливо изчакахме да отмине емоцията. Поизплашиха се децата, някои изобщо не го усетиха", каза Благовеста Чулевска - завеждащ административна служба в ОУ "Климент Охридски", с. Скутаре.

"Изчакахме около двайсетина минути, за да видим дали няма да има вторичен трус и се прибрахме в класните стаи, за да продължат заниманията", каза Василка Тодорова - зам.-директор в ОУ "Климент Охридски", с. Скутаре.

И в Пловдив учениците, които по време на труса са били в час, бяха изведени от класните стаи за кратко.

- Внучката се обади, извели са ги сега от МГ-то веднага на двора, но продължават си, всичко е нормално засега.

Пейчо Терзиев – преподавател по математика: "Сега имаме математика, аз съм математик. Казват - ще имаме ли час, ще имаме, спокойно е всичко."

Силният трус изкара хората и от жилища и офиси.

Даниела Кънчева: "Не се е създала паника, това е и най-важното в случая, да няма паника, хората да застанат на място, което е най-добро да няма пропадане, по стълбите да не се слиза, да се излезе навън, по-далеч от жилищните сгради, смятам, че това е достатъчно."

Трусът е усетен в Асеновград, Пазарджик и дори в Стара Загора. Последното земетресение в района на Пловдив беше на 7 юни с магнитуд 4,7 по Рихтер и беше усетено доста по-силно.

Вижте повече в прякото включване на Росица Колева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел ликвидира още бойци на Хамас, хуманитарната криза в Газа се задълбочава
Израел ликвидира още бойци на Хамас, хуманитарната криза в Газа се задълбочава
Помощник треньорът на Нова Зеландия: И ние, и Южна Африка ще искаме да започнем силно финала
Помощник треньорът на Нова Зеландия: И ние, и Южна Африка ще искаме да започнем силно финала