50-годишен варненец отива на съд заради порнографски материали с деца

от БНТ
14:48, 14.05.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
годишен варненец отива съд заради порнографски материали деца
Слушай новината

Районна прокуратура - Варна предаде на съд 50-годишния Ж.K. В условията на продължавано престъпление, той държал за себе си и разпространявал порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, които изглеждат ненавършили 18 години.

По време на мониторинг със специализирани софтуерни програми, чрез които се осъществява постоянен контрол на различни мрежи, използвани от потребители от цял свят за обмяна на файлове, бил засечен потребител от българското интернет пространство, който разпространявал файлове, разпознати от базата данни като детска сексуална експлоатация. С оглед установеното през февруари 2019 г. било образувано досъдебно производство.

В хода на разследването станало ясно, че извършител на противозаконните действия бил 48-годишният тогава Ж.К. В паметта на преносим компютър и два външни хард диска, собственост на обвиняемия, са намерени фото и видео файлове, които били квалифицирани като порнографски материали, за създаването на които били използвани лица, които изглеждали като ненавършили 18 години.

Установено било, че обвиняемият разпространявал тези файлове, като само в периода 15 - 18 януари 2019 г. били споделени 10699 видеофайла с порнографско съдържание, 3649 от които категоризирани като такива с най-тежко съдържание.

След внасянето на обвинителен акт по делото, предстои то да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.

Ако бъде признат за виновен за разпространението на порнографските материали с непълнолетни, Ж.К. може да получи наказание „лишаване от свобода“ до 6 години и глоба до 8000 лева. За държане на такива материали законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до една година и глоба до 2000 лева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жълт код за валежи и гръмотевични бури в събота
Жълт код за валежи и гръмотевични бури в събота
Донски отпадна на единично в Тунис след обрат
Донски отпадна на единично в Тунис след обрат