НОВИНИ

6 медала за България на международно състезание по информатика

медала българия международно състезание информатика
bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 18.02.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

Нов успех за българските информатици - ученици спечелиха шест медала на международното състезание по информатика Info(1)Cup, провело се от 9 до 11 февруари в гр. Плоещ, Румъния.

Състезанието е за младежи до 16-годишна възраст и в него участваха 37 отбора от 14 държави с общо 140 участници. България беше представена от два отбора - младежкият национален отбор в състав: Симона Христова, Иво Иванов и Серкан Рашид с ръководители Димитър Добрев и Румен Михов и младежкият отбор на Школа А&Б в състав: Явор Василев, Николай Вълчанов, Божан Иванов и Фейза-Нур Исмаилова с ръководители Бисерка Йовчева, Цветелина Иванова и Цветелина Петрова.

Състезанието се проведе онлайн, като за българските участници беше организирана "площадка", според правилата на състезанието в залите на Школа А&Б. Българските ученици спечелиха 3 сребърни и 3 бронзови медала. Сребърните медали бяха за Иво Иванов, Серкан Рашид, като на Симона Христова не достигнаха само 5 точки за злат. Бронзовите медали бяха за Божан Иванов, Николай Вълчанов и Явор Василев.

Днес, 18 февруари, се състоя и церемонията по награждаването.

Всички участващи ученици са възпитаници на Школа А&Б, като Божан Иванов учи в СУ „Свети Седмочисленици“ от гр. Търговище, а останалите – в ППМГ "Нанчо Попович", гр. Шумен. Ръководителите на отборите – Димитър Добрев, д-р Цветелина Иванова и Цветелина Петрова са от ШУ "Епископ К. Преславски" и са преподаватели в Школа А&Б. Румен Михов е студент в Софийския университет и стажант в INSAIT, а Бисерка Йовчева е ръководител на Школа А&Б.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антоан Петров пред БНТ: Разполагам с интелигентни волейболистки, които могат да градят опит
Антоан Петров пред БНТ: Разполагам с интелигентни волейболистки, които могат да градят опит
Георги Вангелов пред БНТ: Вярвам, че мога да се преборя за квота за олимпийските игри (ВИДЕО)
Георги Вангелов пред БНТ: Вярвам, че мога да се преборя за квота за олимпийските игри (ВИДЕО)