НОВИНИ

60 секунди без COVID-19: Мелания Тръмп стана на 50

секунди без covid мелания тръмп стана
bnt avatar logo
от БНТ
07:36, 28.04.2020
Чете се за: 01:37 мин.
Любопитно

Кой би повярвал - съпругата на президента на САЩ Мелания Тръмп стана на 50.

Тя отбеляза юбилея си сред семейството си в Белия дом - с Доналд Тръмп и 14-годишния им син Барън.

В социалните мрежи се появиха много поздравления към Мелания, придружени от снимки.

„Америка е щастлива, че има такава първа дама“, написа новият говорител на Тръмп Кали Макинани в Tуитър. Самият президент също поздрави съпругата си от официалната си страница. "Честит рожден ден на Мелания, нашата великолепна Първа дама", написа той.

Вестник „Уошингтън Поуст” отбелязва, че съпругата на президента е най-срамежливата пред пресата Първа дама в историята на страната. "Тя изглежда се чувства неудобно на публични събития. Рядко придружава съпруга си, по-често общува с деца, отколкото с възрастни и почти никога не дава интервюта", пише вестникът.

Според американските медии Мелания се занимава с много благотворителна дейност, често посещава болници и разказва на децата за програмата си „Be Best”, популяризираща здравословния начин на живот.

***

Астрофизици успяха за първи път да определят размера на нашата галактика.

С помощта на телескопа Gaia учените от Великобритания, Германия, САЩ и Канада измерили диаметъра на ореола на тъмната материя – сферичната област, върху която се разпростира гравитационното поле на Млечния път.

Изчисленията, базирани на данните показали, че невидимият ореол на тъмната материя, въртящ се около свръхмасивната черна дупка Стрелец А *, се простира на 950 хиляди светлинни години.

Телескопът фиксира в продължение на 7 години разположението на всички движещи се обекти в нашата галактика, тяхната лъчева скорост и промяната в разстоянието между звездите. Задачата на проекта е да се начертае точна 3D-карта на Млечния път, като за целта е необходимо да се знаят неговите размери.

За да определят разстоянието до външните граници на ореола на тъмната материя, астрофизиците изходили от това, че звездите във външния край на галактическия диск се движат много по-бързо, отколкото би трябвало, ако се разчита единствено на гравитационното влияние на видимата материя. Според учените, допълнителното гравитационно въздействие се излъчва от тъмната материя на външния ореол.

Те създали математически модел, благодарение на който определили границата, отвъд която скоростта на галактиките-джуджета значително се забавя. Така бил определен диаметърът на Млечния път – 1,9 милиона светлинни години.

Резултатите са първото изчисление на външните размери на галактиката. Предстои те да бъдат прецизирани допълнително.

***

Полицейски хеликоптер осуети любовна среща на германец и швейцарка на границата.

Германската гранична полиция спипа влюбените, които си направили тайна среща на граница между Германия и Швейцария.

Двамата решили да си направят пикник, когато близо до тях кацнал хеликоптер.

Последвала проверка на документите и когато всичко било наред, граничарите оставили младежите да продължат със срещата си.

От митническата администрация обясниха, че двойката е била проверена по правилата за контрол и наблюдение на границата. Можело е да става въпрос за нелегално пренасяне на стоки или на упойващи вещества, се казва в съобщението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
39 нови случая на коронавирус у нас
39 нови случая на коронавирус у нас
Няма апаратура за PCR тестове в Югозападна България
Няма апаратура за PCR тестове в Югозападна България