НОВИНИ

60 секунди без COVID-19: Насекомите в света са намалели с близо 30%

секунди без covid насекомите света намалели близо
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
07:10, 27.04.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Още

През последните 30 години светът е загубил повече от една четвърт от насекомите си, според изследователи.

Пчелите и други опрашители, които са от решаващо значение за осигуряването на храна на пеперудите, изчезват със скорост малко под 1% годишно, сочи проучване на Сайънс.

Това е по-малък спад на популацията, отколкото е установено от някои по-малки локализирани проучвания, предизвикали страхове от т. нар. апокалипсис на насекоми.

Но то все още е "ужасно тревожно", каза ентомологът Роел ван Клинк от германския Център за интегративна биология, водещ автор на изследването.

"Спадът в броя на насекомите на сушата продължава", казва експертът по пеперуди от Мичиганския университет Ник Хадад. "Продължаващото намаляване на сушата с тази скорост ще бъде катастрофално за екологичните системи и за хората. Насекомите са опрашители, естествени врагове на вредители, разградители и освен това са от решаващо значение за функционирането на всички земни екосистеми.''

*****

Кейт Уинслет разкри най-странното място, на което е била разпозната като героинята си от „Титаник“ и как това я убедило колко много филмът означава за хората.

Тя сподели пред „Контактмюзик”: „Титаник” беше навсякъде. Няколко години след като излезе, заминах за Индия. Вървях си сама в подножието на Хималаите, просто аз само с раницата на гърба си и един човек пристъпи към мен с пръчка за незрящи - сигурно беше на повече от 85 и беше напълно сляп с едното си око. Той ме погледна и каза: 'Ти – „Титаник”. Казах "Да" и той просто сложи ръка на сърцето си и каза: "Благодаря ти". Избухнах в сълзи. Наистина това ми помогна да разбера колко много е дал този филм на толкова много хора по света. Много съм горда с „Титаник”.

****

Мик Джагър: „Ролинг Стоунс“ са по-добри от „Бийтълс“

Джагър заяви това в отговор на коментар на Пол Маккартни, който каза, че собствената му група е по-добра от „Стоунс“.

СНИМКА: БГНЕС

Бившият „Бийтълс“ и автор на „Live and Let Die“ призна, че е голям фен на „Ролинг Стоунс“ - чийто настоящ състав включва Мик Джагър, Кийт Ричардс, Чарли Уотс и Рони Ууд, но той все още смята, че собствената му група е била по-добра.

Той каза: ''Стоунсите“ са фантастична група, аз ходя да ги гледам всеки път, когато свирят, защото са страхотни и Мик наистина може да го прави – пеенето, и движенията, и всичко, Кийт, Рони и Чарли, страхотни са, обичам ги. Кийт веднъж каза: „Имате късмет, че сте имали четирима певци в групата си, ние имаме един“. Обичам ги, но "Бийтълс" бяха по-добри.“

Мик отговори, настоявайки, че групата му е "голяма концертна група" и все още има "късмет" да прави концерти на стадиони и в момента - за разлика от "Бийтълс", които са се разпаднали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови мерки срещу коронавирус за кв. Речица и кв. Надежда в Сливен
Нови мерки срещу коронавирус за кв. Речица и кв. Надежда в Сливен
Разбити улици в Исперих
Разбити улици в Исперих