НОВИНИ

60 секунди без COVID-19: В Саудитска Арабия вече не наказват с бой с камшик

секунди без covid саудитска арабия вече наказват бой камшик
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
07:25, 26.04.2020
Чете се за: 01:37 мин.
Любопитно

Саудитска Арабия отмени боя с камшик като наказание.

В съобщение на Върховния съд на кралството се приветства най-новото решение от поредицата „напредъци за правата на човека", направени от краля и неговия престолонаследник, пише АФП.

Наказанията бой с камшик се разпореждат от съдилищата в страната и понякога могат да достигнат до стотици удари. Практика отдавна осъждана от групите за защита на човешките права. Осъдените могат да получат бой с камшик за престъпления, вариращи от извънбрачен секс и нарушаване на мира до убийство.

Снимка: БГНЕС

Последната реформа има за цел "да приведе кралството в съответствие с международните норми за правата на човека срещу телесното наказание".

В бъдеще съдиите ще трябва да избират между глоби, затвор или общественополезен труд.

Най-известният случай на наказание с бой с камшик през последните години беше случаят на саудитския блогър Раиф Бадави, който беше осъден на 10 години затвор и 1000 удара през 2014 г. за "обида" на исляма. Година по-късно той получи наградата „Сахаров“ за правата на човека на Европейския парламент.

***

Колко средно получават холивудските звезди на дума на кадър?

Според изчисления на компанията Casumo най-скъпо струват думите на Том Круз. За своята над 40-годишна кариера в киното той постига показател от 7 091 долара за дума. Или 205 609 долара за диалог от 10 секунди. Актьорът често отказва фиксирана ставка за работа във филми в замяна на процент от бокс офиса, поради което показателите му са толкова високи.

Снимка: БГНЕС

На второ място се класира Кърт Ръсел, който средно печели 5,6 хиляди долара на дума. Трети е Джони Деп, чиято дума в кадъра е 4,8 хиляди долара.

Лидер сред актрисите беше Камерън Диас с показател 4,6 хиляди долара на дума.

За репликата в един филм най-много от всички е спечелил Кърт Ръсел (36,8 хиляди долара за всяка от 407 думи във филма „Войник“ (1998), или общо 15 милиона долара) и Джулия Робъртс (14,6 хиляди долара за всяка от 685 думи в „Бандата на Оушън“ (2001), общо десет милиона долара

***

Учени от Харвардския университет откриха скали със следи от движението на първите континенти.

На територията на Австралия са открити залежи от древни скали, в които са се съхранили следи от движението на първите континенти на нашата планета.

„Това е само едно от свидетелствата, че движението на тектонските плочи е започнало през първите етапи от съществуването на планетата. Откритите от екипа ни скали разкриват, че ранната Земя е била значително по-сходна с онова, което представлява днес", казва геологът Алек Бренър, цитиран от ТАСС.

През последните няколко години учени обсъждат кога е било отключено движението на тектонските плочи и кога са възникнали първите континенти на Земята. Геолози откриха много доказателства в подкрепа на твърдението, че това се е случило веднага след формирането на планетата, преди около 3,2 милиарда години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столична община проверява готовността на екипите си да отвори парковете
Столична община проверява готовността на екипите си да отвори парковете
Типично пролетно време в близките дни - слънце, дъжд и гръмотевици
Типично пролетно време в близките дни - слънце, дъжд и гръмотевици