НОВИНИ

7 служители на Спешна помощ в София са заразени с коронавирус

служители спешна помощ софия заразени коронавирус
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:30, 06.04.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Сигурност и правосъдие

Седем спешни медици дадоха положителна проба последното денонощие - шестима в столичната Спешна помощ и един в спешното звено на Военномедицинска академия. Така броят на заразените медици нарасна до 30

Очакват се потвърдителните резултати от тестовете.

За едно дежурство адресите са между 250 и 270, за 24 часа това прави около 500 адреса. След като един екип посещава около 10-12 адреса няма как да се знае откъде е заразата. Тя не е станала днес, а е станала в предходни дни, а днес са регистрирани оплакванията, допълни директорът.

В момента тече проучване – около 600 са били посетените адреси в тези две дежурства, в момента столичното РЗИ го обследва, и ще се свържат с хората. Ще установят колко от тях са със симптоми или с клинична картина на коронавирус.

От тези 103, само 7 не са на работа. Колежката, която в началото на март се е разболяла, и тези новооткрити 6 случая от петък. Вчера смяната беше на работа, и бяха 7 човека по-малко. Всички от тях са взаимозаменяеми, защото всеки може да работи на мястото на другия. На практика само два лекаря отсъстват.

940 човека работят в ЦСМП – София, който на практика обслужва и Софийска област.

Първата служителка е под карантина вкъщи, за нея е ясно, че е била в Австрия и се е завърнала без симптоматика. Минала е през термокамерите на летището, не е имала никакви оплаквания. Тогава Австрия не е била в заповедта за задължителна карантина. Ако не докаже РЗИ, че сме посетили адрес с коронавирус, най-вероятно тя се е заразила в чужбина.

Всички 600 посетени адреса трябва да бъдат обследвани, в една къща живеят много хора, и трябва да установим дали заразата е тръгнала от наш служител, или от посетен адрес, каза още Гелев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Джонсън се чувства добре, но остава в болница
Борис Джонсън се чувства добре, но остава в болница
Тигър е заразен с COVID-19 в зоопарк в Ню Йорк
Тигър е заразен с COVID-19 в зоопарк в Ню Йорк