НОВИНИ

73 водоема в страната са в критично състояние

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
19:49, 16.06.2021
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
водоема страната критично състояние
Слушай новината

73 язовира в страната са в критично състояние и при по-голяма вълна може да се стигне до наводняване на населените места. Това заяви в студиото на "Денят започва" председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол - Петър Горновски. Една от опасностите е отново е край Мизия - мястото, където хората помнят опустошителното наводнение през 2014 година. Критично е състоянието на язовир "Бързина" там, въпреки че държавата отпусна 3 милиона лева за ремонт на язовири в този район.

Язовирът, който сега се сочи за опасен е язовирът, който хората в Мизия няма да забравят.

"През 2014-та година, когато беше най-голямото наводнение - и тогава ситуацията се овладя", спомня си Соня Ненкова, кметски наместник на с. Ботево.

"Не сме спали, в колата стоим по цяла нощ, не смеем да си влезем в къщата", споделя жена от селото.

Надяват се втори такъв епизод да не преживяват. Ако язовир "Бързина" го няма, всеки по-сериозен дъжд би означавал наводнение. Сега го има, но е почти безполезен.

"Проблемите са тук - в язовирната стена. Стената беше пред разрушаване", отбеляза Николай Анчин - инженер по хидромелиоративно строителство.

Преди 3 години държавата отпусна 7-цифрена сума за двата язовира. графика Видимият резултат от парите обаче е наполовина.

"Парите, които ни бяха отпуснати от правителството, бяха 3 млн. лв. за двата язовира, които се оказаха крайно недостатъчни. Можехме единствено да приведем язовира в такова състояние - да не е опасен за хората", обясни Тодор Тодоров - кмет на община Хайредин.

Ремонтът на Рогозен е приключил успешно. Но на Бързина е започван и спиран. Заради местни проблеми, заради времето, заради липса на пари. И резултатът сега е прокопана стена.

"Стената не я ремонтираха, а напротив - прокопана е в момента стената", посочи Петър Горновски. - Тоест той е опасен, така ли? - Ами, естествено!"

Прокопаването било умишлено - като временно решение, докато общината чака още пари.

"Това нещо го говорим вече 2-ра година. Язовирът стои прокопан. И стои в замразено положение. Нито напред, нито назад", каза Николай Анчин - инженер по хидромелиоративно строителство.

Агенцията, която контролира какво е състоянието на язовира, знае това. И се натъква на още един парадокс - отговорът на въпроса чия е отговорността е сложен, защото водното езеро е на държавата, а стената - на общината.

"Трудно е и при нас като административно-наказателна дейност на кого да наложим, защото всъщност едно е водното езеро, друго е стената - а ние отговаряме за стената и съоръжението. Ето такива случаи има не само в Северозападна България, а в цялата страна", уточни Петър Горновски.

Тук всяка проверка на контролните органи завършва със заключение, че ремонтът е спешен. И с отговор от общината, че наистина е спешен, но пари - няма.

Репортери: Татяна Йорданова, Мирослава Георгиева
Оператор: Божидар Тончев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо липсва кампания за имунизацията на деца срещу Ковид-19 у нас
Защо липсва кампания за имунизацията на деца срещу Ковид-19 у нас
Путин: Русия и САЩ са двете най-големи ядрени сили, удължаваме договора СТАРТ-3
Путин: Русия и САЩ са двете най-големи ядрени сили, удължаваме договора СТАРТ-3