НОВИНИ

8 години от атентата на летище "Сарафово"

години атентата летище сарафово
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:13, 18.07.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

На 18 юли се навършват 8 години от атентата на летище "Сарафово" в Бургас. При терористичния атентат през 2012 година загинаха петима израелски и един български гражданин.

На мястото на атентата е издигнат възпоменателен паметник, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите.

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 38 души.

На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. На 17 януари 2018 г. делото за атентата започна по същество. Преди това то не успяваше да тръгне на няколко пъти. Първото заседание по него беше насрочено още през септември 2016 г., а още през юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Материалите по делото бяха 80 тома, свидетелите са не по-малко от 170, има 100 експертизи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Симидчиев: Хубавото е, че хората по протестите носят маски
Д-р Симидчиев: Хубавото е, че хората по протестите носят маски
Григор Димитров се включва в демонстративен турнир в Мексико
Григор Димитров се включва в демонстративен турнир в Мексико