НОВИНИ

8000 фирми са поискали подкрепа с оборотен капитал за 89 млн. лв.

bnt avatar logo
от БНТ
10:16, 22.01.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
000 фирми поискали подкрепа оборотен капитал млн
Слушай новината

Над 8100 търговци са поискали подкрепа с оборотен капитал чрез Националната агенция за приходите до 16.30 ч. вчера, когато изтече крайният срок за кандидатстване. Общият размер на поисканата подкрепа е 115 млн. лв.

По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с 4 заповеди на министъра на здравеопазването получават 20% или 10% от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г., припомнят от НАП.

Отпускането на безвъзмездната финансова помощ става в срок до 7 дни от одобрението на проектното предложение. Изплащането на сумите ще започне през идната седмица, като от приходната агенция очакват да платят по сметките на дружествата над 30 млн. лв. до 28 януари.

Одобрените кандидати ще бъдат оповестени в сайта на НАП до края на деня днес, 22 януари, а точният размер на безвъзмездната помощ ще бъде зареден автоматично в системата ИСУН, където данните могат да бъдат видени от всеки кандидат.

"Бизнесът, засегнат от противоепидемичните мерки, има нужда от тази подкрепа и то бързо. Очаквам през следващата седмица да разплатим над 30 млн. лв., което поне малко да улесни засегнатите от противоепидемичните мерки. Екипът на НАП положи извънредни усилия това да се случи, за което искрено им благодаря", каза изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Луис Суарес герой при важен успех за Атлетико
Луис Суарес герой при важен успех за Атлетико
Барселона се спаси от резил за Купата на Краля
Барселона се спаси от резил за Купата на Краля