НОВИНИ

АЕЦ "Козлодуй" ще използва част от оборудването за "Белене"

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:47, 22.05.2024
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
делото белене вече съда
Слушай новината

Атомната централа в "Козлодуй" ще може да използва част от оборудването за АЕЦ "Белене" след като го купи от Националната електрическа компания (НЕК). Това реши на днешното си заседание Министерският съвет.

"Продажбата ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества, при начална продажна цена, определена от независим оценител, и съгласно ред, регламентиран в Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия", пише в решението.

Става въпрос за силов блочен трансформатор, който ще бъде използван по програмите за продължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок в АЕЦ "Козлодуй". Стойността на оборудването е близо 1 млн. лева.

"С реализирането на сделката ще се гарантира обезпеченост на оборудването на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД, както и оптимизиране на времето за провеждане на ремонтни дейности", обясняват от Министерския съвет.

Това е не е единственото оборудване, което би могло да бъде използвано в централата. Преди няколко месеца съществуваха колебания и за нуждата от нови парогенератори на двата блока. Идеята беше да се използват вече купените за втората атомна.

Правителството продължава и преговорите с Украйна за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" заедно с целия проект. Все още обаче решение по тази тема няма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майсторите на перото бяха отличени за 102-ри път (СНИМКИ)
Майсторите на перото бяха отличени за 102-ри път (СНИМКИ)
Ивайло Иванов отпадна във втория кръг на световното първенство по джудо
Ивайло Иванов отпадна във втория кръг на световното първенство по джудо