НОВИНИ

Агенцията за хората с увреждания създаде интерактивна карта с достъпни обекти в България

хора с увреждания
Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 16.02.2024
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Агенцията за хората с увреждания създаде интерактивна карта с достъпни обекти в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. Достъпните обекти в България, които гражданите сами регистрират в специално създадения регистър на агенцията, вече могат да се визуализират чрез интерактивна карта.

Новата функционалност на регистъра позволява всеки въведен в него обект, след валидизация на координатите за местоположението му, да се маркира върху картата на България с познатия знак за място, което е достъпно за хора с увреждания. След кликване върху знака се появява подробната карта с информация за обекта, включително за елементите на достъпност – достъпен вход, осигурени паркоместа, осигурени услуги за незрящи хора, услуги за превод на български жестов език, достъпни туристически маршрути, адаптирани санитарни помещения, гишета и др.

Регистърът на Агенцията съдържа само обекти, които гражданите са въвели. Всеки може да го направи по електронен път, като попълни в специално разработена от Агенцията карта данните за обекта – наименование, дейност, адрес, както и информацията за достъпността му.

Регистърът е достъпен на сайта на Агенцията за хората с увреждания в рубриката „Регистри“. Гражданите могат да търсят съответните обекти по област, община, населено място. Търсенето може да е и по отрасъл и категория.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Флоренция "умира" от масовия туризъм
Флоренция "умира" от масовия туризъм
Петър Касабов: Тайбе Юсеин не трябваше дори да участва на европейското първенство по борба
Петър Касабов: Тайбе Юсеин не трябваше дори да участва на европейското първенство по борба