НОВИНИ

АИКБ поиска оставки в енергетиката заради некомпетентно управление

васил велев искаме оставки цялата енергетика
bnt avatar logo
от БНТ
15:03, 10.08.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Упълномощен съм да поискам оставката на ръководствата на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг и на ТЕЦ 2. Това заяви след среща със служебния премиер Стефан Янев Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му причината затова е некомпетентното управление на енергетиката в ущърб на икономиката и домакинствата в България в полза на определени лица.

"Настояваме за анализ на поведението на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и на Националната електрическа компания (НЕК) и след този анализ логичното е тези ръководства също да подадат оставки, управлението на предлагането в нашата страна се извършва в ущърб на хората, икономиката и индустрията и на тези, които произвеждат, плащат заплати и пълнят бюджета. Това не е само от некадърност, това е за умисъл", допълни Васил Велев.

Според него на практика има монопол на Българския енергиен холдинг, на борсата.

"Дружествата предлагат електроенергията на умишлено високи цени, създавайки умишлен дефицит. ЕСО, въпреки нашите предупреждения, интегрира пазара с Гърция, който е най-скъпият в Европа, преди да бъде интегриран с Румъния и Западна Европа. Всичко това мотивира нашето искане. Хората, които управляват енергетиката, трябва да бъдат сменени", добави Васил Велев.

На въпрос на БНТ дали имат готовност да проявят недоволството си на улицата Васил Велев заяви, че са в протестна готовност и настояват за оставки, защото по друг начин проблемът няма да бъде решен.

Той бе категоричен, че са необходими разумно управление на продажбите и интеграция на пазара. "Управлението на ремонтите е пълен хаос", каза още Васил Велев.

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков коментира, че е направено всичко възможно, в ТЕЦ "Марица изток 2" са включени 5 от 8 блока, като 3 са в ремонти.

"Предлагаме ликвидност на електрическа енергия, което означава максимално включване на мощности с подходящи нива на цените на пазара. Ще проведем разговори с ТЕЦ-а да съкрати времето за ремонти, за да се въведат по-скоро в експлоатация още мощности, следим внимателно ситуацията с пазара. Министерството прави всичко възможно да накара енергийните дружества да работят по подходящ начин, така че тази криза да бъде овладяна", заяви след срещата при премиера министърът на енергетиката Андрей Живков.

"Ако ми поискат оставката - веднага ще я подам", подчерта министър Живков.

Министър-председателят Стефан Янев покани днес на среща представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Стефан Янев: Високите цени на енергията рефлектират най-вече в българския бизнес

"Високите цени на енергията рефлектират най-вече в българския бизнес, частното предприемачество и в онези енергоемки производства, в които това до голяма степен се отразява в цената на крайния продукт и го прави потенциално неконкурентоспособен.

Ще използваме тази възможност да направим един анализ и да проведем сериозен разговор какво можем и какво не можем, за да преценим какви са полезните ходове и да се опитаме да облекчим ситуацията с инструментариума, с който разполага изпълнителната власт. Разчитаме много на анализа на представителите на работодателските организации, така че да сме наясно и да видим проблемите под всеки един възможен ъгъл", заяви в началото на срещата премиерът.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственикът на Ботев Пд даде странна пресконференция
Собственикът на Ботев Пд даде странна пресконференция
Просветното министерство подготвя насоки за обучение в условия на пандемия
Просветното министерство подготвя насоки за обучение в условия на пандемия