НОВИНИ

Аладжа манастир посреща посетители с обновена експозиция (Снимки)

bnt avatar logo
от БНТ
09:14, 21.07.2023
Чете се за: 01:32 мин.
Галерия
Слушай новината

Аладжа манастир, един от най-известните и привлекателни археологически обекти на Регионален исторически музей-Варна, радва своите гости с нова и напълно обновена експозиция, реализирана с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Новите експонати разкриват историята на християнството във Варна и варненския край през вековете.

Експозицията се намира в музейната сграда в обекта, която е изградена през 70-те години на миналия век. Тя не е била обновявана повече от 25 години и е имало нужда от преразглеждане на концепцията й, каза той. Идейният проект съществува от 6 - 7 години, негов двигател е д-р Васил Тенекеджиев, който стои зад архитектурното изграждане на експозицията. В обновяването, осъществено с финансова подкрепа от Министерството на културата, са участвали пряко или косвено всички служители на Регионалния исторически музей, съобщи Стефанов.

Снимки: БТА

Средно на ден над 500 души посещават музейния комплекс „Аладжа манастир“ край Варна. Сред посетителите на скалния манастир преобладават чужденците, които са основно от Румъния, Полша и други страни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Якуб Блашчиковски сложи край на кариерата си
Якуб Блашчиковски сложи край на кариерата си
Румен Радев: Недопустимо е политическите различия да водят до език на омразата
Румен Радев: Недопустимо е политическите различия да водят до език на омразата