НОВИНИ

Алберт Попов 35-и в гигантския слалом на световното, злато за Одермат

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:07, 17.02.2023
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
алберт попов остана седем стотни топ слалома кицбюел
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Най-добрият български алпиец Алберт Попов завърши на 35-о място в дисциплината гигантски слалом по време на Световното първенство по ски алпийски дисциплини в Куршавел/Мерибел, Франция.

За Алберт това беше първи старт на тазгодишния шампионат на планетата, а в неделя (19 февруари) му предстои участие и в по-силната за него дисциплина - слалом.

Днес 25-годишният българин завърши 40-ти в първото спускане, но във втория манш спря хронометрите на 1:20.66 минути и това му позволи да се изкачи с пет позиции до 35-то място в крайното класиране с общ резултат 2:47.17 минути.

По този начин Попов не успя да подобри най-доброто си постижение в гигантски слалом на световно първенство, което е 24-та позиция от последния шампионат на планетата в Кортина д'Ампецо, Италия през 2021 година.

Златният медал днес пък спечели фаворитът Марко Одермат от Швейцария, за когото това е втора титла в Куршавел/Мерибел след триумфа му в спускането по-рано тази седмица. Лидерът в генералното класиране за Световната купа не бе най-бърз в нито едно от двете спускания, но общият му резултат от 2:34.08 минути се оказа напълно достатъчен за първото място.

Втори финишира сънародникът на Одермат Люик Меяр, който беше четвърти след първия манш, но с най-добре време във втория заслужи сребърното отличие, което е и негово първо от световни първенства.

Последен на почетната стълбичка се качи австриецът Марко Шварц, който беше лидер след първите спускания, но накрая остана на 40 стотни от титлата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор спаси два мачбола и надви Де Минор в страхотна драма в Ротердам
Григор спаси два мачбола и надви Де Минор в страхотна драма в Ротердам
Трагичен инцидент край София: 18 мигранти са загинали, задушени в тайник на камион
Трагичен инцидент край София: 18 мигранти са загинали, задушени в тайник на камион