Алберт Попов: Скоро ще стигна и до подиум в Световната купа

от Калоян Николов
13:18, 26.04.2021
Чете се за: 01:39 мин.
Зимни
алберт попов започнал подготовка пекин 2022

Водещият български алпиец Алберт Попов е сигурен, че много скоро ще дойде моментът, в който той ще се качи на почетната стълбичка в старт за Световната купа.

Завършилият преди дни състезателен сезон бе поредния силен за 23-годишният Попов. Със спечелените 90 точки той завърши 26-и в генералното класиране на слалом за Световната купа. От тях той спечели 40 само от шестото си място на слалома в Шладминг през януари, заради което бе избрах за спортист №1 в анкетата на месец януари на Пресклуб България.

Заради многото състезания и тренировки Алберт успя да получи наградата си едва днес. Заедно с него на церемонията бяха личният му треньор Ивайло Борисов и Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки.

"Избирането ми за спортист №1 на януари е голямо признание за мен и за труда, който полагам, коментира Попов. – В последните 3 сезона съм в "шамарите" в ските. Продължавам да работя усилено и се надявам скоро да стигна и до място на почетната стълбичка за Световната купа. Благодаря на моя екип, на спонсорите и на Българската федерация по ски за подкрепата, защото без тях щеше да е много трудно да стигнем до тези успехи.
През тези години с екипа ми показахме, че сме упорити и не се отказваме, това ни доставя удоволствие", допълни още Попов.

10-дневната почивка за Алберт след края на сезона вече е минало и той е подновил подготовка за новия сезон, който включва и зимните олимпийски игри в Пекин.

"Това признание от медиите ни дава допълнителен стимул да продължим да се развиваме и да преследваме все по-добри резултати, заяви и Иво Борисов.

Алберт разказа пред медиите как се е справил с предизвикателството пандемия.

"В началото като ни затвориха, станах повече домошар. Това в началото ми харесваше, но после ми омръзна. Най-доволна от ситуацията бе приятелката ми, която иначе рядко ме вижда през сезона", разказа още Попов.

Заради пандемията алпиецът е трябвало да минава на тестове за COVID-19 през 3 дни, което му е попречило да бъда максимално концентриран за всеки старт. Въпреки дългия сезон Попов все още не е карал вируса, а и не се е ваксинирал.

"Ако ни задължат за олимпиадата в Пекин да се ваксинираме ще го направя", каза Попов.

Според Георги Бобев COVID-паспортите за всички ангажирани със стартовете на ФИС ще останат валидни и за следващия сезон.

"Заради пандемията този сезон бе доста труден, но като цяло успяхме да справим добре. Водещите ни спортисти показаха стабилни резултати, но имаше и такива, които не разкриха пълния си потенциал. През май ще направим цялостен анализ по направления и ще решим как ще работим през новия сезон, който е много важен, защото е олимпийски. Към днешна дата игрите в Пекин са пълна загадка, защото много от тестовите състезания, включително и тези в алпийските ски не успяха да се проведат. Като най-голяма зимна федерация ние разчитаме да спечелим 9-10 квоти за Пекин", каза още Бобев.

Той разкри също така, че страната ни е в календара за домакинство на световна купа в ските през сезон 2022/2023.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нова пощенска марка по случай 100 години от обявяването на Варна за курорт
Нова пощенска марка по случай 100 години от обявяването на Варна за курорт
Атлетико загуби в Билбао и вече не е на полпозишън за титлата
Атлетико загуби в Билбао и вече не е на полпозишън за титлата