НОВИНИ

Александър Лазаров и неговата невероятна 2020-та година

Борил Гочев
от Борил Гочев
21:00, 05.08.2020
Чете се за: 12:21 мин.
Тенис
александър лазаров неговата невероятна 2020 година

Материал, посветен на Александър Лазаров и неговото страхотно представяне през първата половина на настоящия сезон.

Анализът обхваща представянето ни на третата ракета по време на турнира "АТП Къп", където той, заедно с националния отбор донесоха много позитивни емоции на всички фенове на спорта по света и у нас.

Ще отправим поглед и към демонстративната надпревара, организирана от Янко Типсаревич по време на пандемията от коронавирус, на която Алекс още веднъж напомни за изключителния си талант.

Няма да пропуснем и двата месеца, в които спортът напълно отсъстваше и ще погледнем как Алекс прие изолацията и дали успя да премине безпроблемно през нея.

Нека да започваме!

"АТП Къп"-новият формат, който даде шансът на България за изява

Началото на тенис сезона през 2020-та бе нетрадиционно за Алекс, Мико Кузмнаов, Алекс Донски и Адриан Андреев.

Четиримата, заедно с Григор Димитров трябваше да защитават цветовете на България в първото издание на "АТП Къп" в Австралия. Несъмнено това е едно огромно приключение за всички тези момчета и една уникална възможност да се докоснат до най-големите в спорта.

Всичко обаче започва със затруднения. Лазаров и Андреев пътуват близо 2 дни до страната на "кенгурутата".

Причината е отмяната няколко пъти на полетите им. Това забавяне отнема от възможността за провеждане на пълноценна подготовка и от времето за аклиматизация.

Както самият Алекс заявява, той е имал само 2-3 дни на разположение да тренира.

3 януари 2020

Тази дата ще се помни дълго от всички български фенове на тениса, а защо не и на спорта. Нашият отбор се изправя срещу този на Великобритания в първия си мач от АТП Къп.

Вярно, Анди Мъри го няма, но неговият брат Джейми е водещото звено на тима. По-големият от братята Мъри е бивш номер 1 на двойки, а неговият партньор Джо Салисбъри също е специалист в играта на двойки.

На сингъл британците разчитат на Дан Евънс и Камерън Нори - и двамата представители на топ 100.

Сблъсъкът откриват Нори и втората ни ракета - Димитър Кузманов. Българинът стига до сет, но за съжаление за повече няма сили и Великобритания повежда.

Григор Димитров обаче възстановява паритета след труден успех над Евънс. Така всичко трябва да се реши в мача на двойки.

За нашият отбор на корта излизат Григор и Алекс Лазаров, а срещу тях са Мъри и Салисбъри. Българите отмъкват първия сет, но по-опитните британци изравняват.

В решителната трета част Мъри и Салисбъри повеждат с 9:7 и стигат до два мачбола. Тогава обаче срещат непримиримия български дух.

Григор отрази първият мачбол с брилянтен ретур, а Алекс изравнява точките след образцово проведено разиграване. Следва фамозно воле на Лазаров и мачбол за България. Невероятен форхенд по правата на 22-годишният българин- гейм, сет, мач.

България побеждава Великобритания на тенис. Страната от където произхожда този спорт е на колене пред нашите "лъвове". Емоциите са толкова големи, че всички момчета плачат и се прегръщат на мрежата.

Часът е 2,47 след полунощ, а по трибуните има само български знамена. Александър Лазаров е големият герой. Три безответни негови изпълнения в края са матирали 7-кратният носител на титли от Големия Шлем на двойки - Джейми Мъри.

По онова време нашето момче е 477-ти в света в играта на двойки и 517-ти на сингъл, а всички тенис специалисти го възхваляват. Те се чудят как е възможно такъв талант да е толкова назад в класирането.

Един невероятен момент за българския тенис в Сидни.

5 август 2020

Два дни по-късно нашият отбор отново е на гребена на вълната. Българите не оствят шансове на молдовците в мачовете на сингъл като първо Димитър Кузманов записва първия си успех на ниво АТП срещу Александър Кожбинов, а по-късно Григор Димитров се справя с Раду Албот.

Така мача на двойки е вече без значение за крайния изход на двубоя, но в генералното класиране може да се окаже ключов.

Алекс Лазаров отново е на корта, редом до играещият капитан - Григор Димитров. За съжаление коравите молдовци отказват да загубят с 3:0 и успяват да вземат мача. Въпреки това, кръг преди края българите са начело на групата с два успеха в два мача, но все още не са си гарантирали място в елиминационната фаза.

Така решаващият мач е срещу тима на Белгия, предвождан от Давид Гофен и Стив Дарси.

7 януари 2020

Денят на истината за "лъвовете". Нашите държат съдбата си в собствените ръце. Трябва им просто успех срещу белгийците, за да продължат напред.

Началото е повече от прекрасно. Димитър Кузманов изиграва мача на живота си срещу Стив Дарси. Факт е, че ветеранът играеше предпоследния си турнир в кариерата, но въпреки това Мико просто бе невероятен.

Рекордьорът по победи за България за Купа Дейвис започна ударно, взимайки първата част с 6:0. Втората бе спечелена с 6:3 от пловдивчанина и така България поведе с 1:0 победи.

Само един успех ни делеше от място на четвъртфиналите и предвид факта, че Григор бе губил само веднъж срещу Гофен в 10 срещи, всичко изглеждаше предначертано. Уви, това не бе денят на първата ни ракета.

Той взе първата част, но си личеше, че играта му не върви. Като допълнение Гофен повиши нивото си във втория сет и в край на сметка осъществи пълния обрат.

По този начин отново двойките трябваше да решат всичко.

Нашите заложиха на добре-познатия дует Димиитров-Лазарвов, а отсреща бяха белгийците Сандер и Жил, специалисти на двойки.

Началото отново бе за "лъвовете"- 6:3 и сет разстояния от 1/4 финалите.

Алекс и Григор отново даваха всичко от себе си, но в края умората у Григор оказа влияние върху развоя на двубоя. В край на сметка белгийците обърнаха мача и стигнаха до крайния успех.

Така след тройна въртележка в групата нашите момчета останаха 3-ти и напуснаха "АТП Къп" с високо вдигнати глави на 9-то място в общото подреждане.

Изводите за Алекс Лазаров

В Австралия младият българин демонстрира на света своят невероятен борбен дух и невероятните си умения на корта. Подкрепян от Григор Димитров, Алекс доказа че не се намира там където ранклистата показва.

Особено интересни бяха неговите думи след мача с Великобритания. Самият Лазаров обяви, че е изпитвал такова напрежение в съблекалнята преди мача, че е трябвало един от неговите съотборници да му завръзва обувките. Той допълни, че когато е излязъл на корта се е опитвал да се отпусне и да се наслаждава на играта. Това той го отдава и на ценните напътствия на капитана - Григор Димитров.

Самият Алекс описва двубоят срещу Джейми Мъри като сбъдната мечта. По негови думи той никога не е играл мач на двойки по подобен начин. За него не може да има сравнение между двубоите на двойки от АТП и от по-ниските категории.

В края на "АТП Къп" балансът на Алекс може и да е отрицателен, но следата, която той и целият български отбор оставиха в Сидни ще се помни дълго време и им стискаме палци догодина отново да ги гледаме по кортовете в Австралия.

След Сидни

След завръщането им от Австрслия всички бяха център на внимание заради доброто им представяне. Разбираемо Алекс Лазаров и неговата игра срещу Великобритания се бяха превърнали в тема номер 1. Наравно с това играчите споделяха и очакванията си за предстоящия сезон.

За Лазаров то бе в Анталия на турнир от сериите "Фючърс" , където по традиция участват много български тенисисти, намиращи се по-назад в ранклистата.

21-годишният българин продължи с доброто си начало и силните си изяви. Той записа два полуфинала и един четвъртфинал в турския курорт. Макар че не стигна до титла, постоянството в играта на Алекс даваше поводи за оптимизъм.

Така се стигна до дългоочаквания мач срещу Коста Рика за Купа Дейвис, в който нашите гостуваха в Сан Хосе. Съставът на практика бе същият от Австралия, без капитана Григор Димитров. Въпреки неговото отсъствие българите бяха фаворитите в сблъсъка.

В първия ден се видя, че класата на нашия отбор е безспорно по-голяма от тази на домакините.

Димитър Кузманов даде перфектния старт след категоричен успех с 6:4, 6:2. Александър Лазаров успя да удвои, въпреки че срещна сериозна съпротива от най-добрия костарикански тенисист - Джеси Флорес.

Алекс взе първата част след 7:5, но във втората допусна отпусканем което позволи на Флорес да изравнислед 3:6. В край на сметка всичко завърщи благополучно за българите след като Алекс се пребори в третата част и я спечели с 6:3, а с това и мача.

Така българите бяха само на победа от крайния успех. Тя се очакваше да дойде в мача на двойки. На корта излязоха Адриан Андреев и Алекс Лазаров, но срещу тях се изправиха вдъхновените домакини.

Категорично нашият отбор бе по-добрият, но в решителните моменти костариканците се оказаха по-съобразителни и спечелиха двубоя, за да намалят изоставането си.

Това обаче само отложи неизбежното, след като Димитър Кузманов записа така ценният трети успех в следващия мач.

Победата означаваше, че БЪлгария ще срещне Мексико в спор за участие в плейофите на Световна група 1, предпоследното стъпало преди финалите на Купа Дейвис, по новия формат на надпреварата.

За съжаление нашите отново ще трябва да гостуват, но отново цялата държава ще им стиска палци за успех.

Доха и спирането на тениса.

Още докато националите бяха в Коста Рика, у нас започнаха да се появяват и първите случаи на коронавирус.

Тогава всичко беше още в много начален стадий и поради това никой все не беше притеснен за нормалното продължаване на сезона, въпреки отмяната турнира от сериите Мастърс 1000 в Индиън Уелс

Алекс Лазаров, дори, не се прибра с останалите, а отлетя директно за Доха, за участие в поредния турнир на ITF. В катарската столица Алекс постигна две чудесни победи ,класирайки се на четвъртфиналите.

Тогава гръмна и новината, че всички тенис надпревари са преустановени заради разспространението на COVID-19 до 20 април.

Впоследствие срокът бе удължен за неопределено време. Самият Лазаров каза по-късно, че директорът на турнира просто е влязал в съблекалнята и е казал на играчите, че от този момент турнирите по целият свят се отменят.

Наред с това и други спортове започнаха да обявяват своето прекратяване заради пандемията, която набираше все по-висока скорост.

Самият Алекс не остана доволен от това развитие на ситуацията като заяви, че медиите са оказали сериозно влияяние върху взимането на подобно решение.

По време на извънредното положение

Както всички знаем на 13 март б България бе обявено извънредно положение. Изключително много обекти бяха затворени и още куп рестрикциии бяха въведени от държавата.

Тенис кортовете бяха сред засегнатите обекти като това на практика не даде възможност на Алекс да поддържа формата си с игрова практика.

Това бе и причината по цял свят спортистите да потърсят всякакви креативни начини да продължат с тренировачната дейност.

Алекс Лазаров, заедно с Димитър Кузманов станаха популярни с няколко клипа в Инстаграм, на които се вижда как двамат тичат по опразнени паркинги или правят упражнения в домашни условия.

В продължение на два месеца спортът на откиро не бе разрешен и за това всички спортисти трябваше да потърсят начин да свикнат с този нетрадиционен за тях режим.

Алекс заяви в едно от интервютата, че най-трудно за него е било запазването на психическото му здраве. През цялото време се е опитвал да гледа позитивно на ситуацията, което после би му помогнало да се върне по-силен от преди.

В край на сметка дългите дни без възможност да излезе на корта, свършиха на 13 май , когато бе обявено че спортът на открито ще бъде разрешен при спазване на определени противоепидемично мерки.

В самото начало за всички беше трудно да се върнат към добрата си форма, но най-важното за тях бе, че отново могат да са на корта и да правят каквото обичат.

Алекс беше един от първите, който поднови тренирвки като най-често партинираше с ракета номер 1 при жените - Виктория Томова. В някои от заниманията съшо така се включваха и фруги родни тенисисити като Изабелла Шникова и Габриел Донев.

След завръщането си на корта Алекс обяви, че пандемията е повлияала изключително негативно на неговите планове за сезона.

Окуражен от силното си представяне на "АТП Къп" Алекс е имал амбициите да направи голям скок в световната ранклиста.

Той допълни, че при отмяната на турнирите се е намирал в много добра форма и е имало всики изгледи това негове изкачване да се осъществи.

22-годишният българин сподели още, че някои от най-големите експерти и коментатори лично са го поздравили след силното му представяне в Австралия като също му е подействало като изключителна мотивация да продължи да преследва целите си.

Тенис турнир в Белград и двете победи над играчи от топ 50:

В началото на месец юни ситуацията с глобалната пандемия от COVID-19 бе започнала да се нормализира и логично тенисът започна да се възобновява.

Новак Джокович и Патрик Муратоглу обявиха, че организират демонстративни турнири, в които участие ще вземат някои от най-големите звезди в спопрта като Григор Димитров, Александър Зверев, Доминик Тийм, Стефанос Циципас и др.

Успоредно с тях Янко Типсаревич също бе решил да организира подобна надпревара в своята академия в Белград като събере най-добрите сръбски тенисисти както и звезди от другите балкански страни.

За България в надпреварата се включиха играчи като Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Виктория Томова, Иабелла Шиникова и Ани Вангелова.

Жените показаха много стабилна игра като жънеха победи, но и мъжете, в лицето на Кузманов и Лазаров, също не разочароваха с представянето си.

Алекс Лазаров започна своето участие срещу представителя на Финландия - Емил Руусвори.

Срещу 101-ия в света, българинът имаше своите шансове, но така и не успя да ги оползотвори.

Резултатът 1:6, 4:6 със сигурност не рефлектира случващото се на корта, като Алекс имаше общо шест възможности за пробив.

На следващия ден вече всичко си дойде на мястото срещу 1581-ия в света сърбин - Павле Далиев.

Началото отново не бе убедително, но впоследствие Алекс пое контрола над двубоя и се поздрави с успеха след 6:4. 6:2 за 77 минути игра.

Така всичко щеше да се реши в поседния мач от групата срещу друг представител на домакините - Марко Миладинович.

В този двубой 22-годишният роден талант показа най-добрата си игра до момента.

Той буквално отнесе опонента си, давайки само два гейма.

Превъзходството на Лазаров бе неоспоримо като той затвори мача за 51 минути.

Този успех означаваше и класиране за втората фаза за турнира.

Душан Лайович и първа победа срещу играч от топ 30:

Първият мач за Алекс нямаше как да е по-труден. Негов опонент беше Душан Лайович, номер 23 в световната тенис ранглиста.

Предишнта седмица, същия този Лайович направи живота на Григор Димитров труден по време на сблъсъка им на "Адриа Тур".

Въпреки огромната разлика в класиранията, на корта, тя беше почти незабележима.

В първия сет Лазаров стоеше изключително добре и беше на крачка от спечелването му.

Българинът водеше с 5:4 гейма и имаше два сетбола, но не успя да ги реализира.

При 6:5 нашето момче пропусна още един шанс да затвори първата част.

Така се стигна до тайбрек, в който опита на Лайович се оказа решаващ и 30-годишния сърбин го спечели след 7:4 точки.

Неприятната развръзка на първия сет по никакъв начин не повлия на Алекс, който започна много мотивирано втората част и дръпна с 5:1 гейма.

Лайович все пак се мобилизира и успя да върне единия пробив, но в край на сметка Алекс затвори частта след 6:4.

Решаващата част отново започна равностойно като двамата тенисисти си размениха по един пробив.

При 2:2, обаче, Алекс за втори път спечели сервиса на Лайович и докрая бе безгрешен на свое подаване, за да затвори мача с 2:1 сета.

Това беше най-значимата победа за 22-годишния българин до този момент в кариерата му.

Тя още един път засвидетелства големият потенциал, който се крие в родния тенисист.

На следващия ден предстоеше, може би, по-трудната задача за Алекс, а именно да се концентрира върху двубоя срещу 1319-ия в света Хамад Мадженович.

Началото за българина бе трудно като той загуби първия сет с 4:6.

Във втората част родния представител на два пъти изоставаше с пробив, но неговия непримирим борбен дух отново му помогна да се задържи в битката.

В един момент Алекс изостана с 3:5, но успя да стигне до тайбрек, който за наше щастие се оказа печеливш и така резултатът бе изравнен.

В решаващия сет отново Мадженович беше по-близо до успеха след като водеше с 3:1 и 5:3.

Алекс обаче отново отказа да се предаде и спечели последните четири гейма в мача, за да запише четвъртия си пореден успех в сръбската столица.

Последният му двобой от групата беше срещу Нерман Фатич (Босна и Херцеговина).

В директен спор за първото място в групата Алекс допусна второто си поражение в надпреварата като и умората оказа влияяние.

Фатчи осъществи три пробива в мача, срещу нито един за Лазаров, и след 81 затвори мача след 6:3, 6:4.

С този мач приключи и участието в първата фаза на надпреварата като балансът от 4 победи и 2 поражения за Алекс, бе повече от добър.

Безспорно, успехът срещу Душан Лайович ще остане един от най-ценните в кариерата на 22-годишния българин.

Турнирът в Белград - 2-ра фаза:

След двуседмична пауза, участието за Алекс Лазаров в академията на Янко Типсаревич, трябваше да продължи.

Голямата разлика се състоя в това, че в тази фаза на надпреварата мачовете щяха да се проведат на твърда настилка.

Но дори и този факт нямаше как да спре устрема на 22-годишния българин, роден в Маями.

В рамките на пет дни, Лазаров спечели четири двубоя като в нито един от тях не загуби сет.

Първата жертва на Лазаров беше Матей Сабанов от Хърватия.

За 85 минути Алекс стигна до успеха след 6:3, 6:3.

Последва още по-убедителен успех срещу сърбина Борис Бутулия.

Само 55 минути бяха нужни на родния тенисист, за да оформи крайното 6:1, 6:1.

След ден почивка Алекс продължи на висока скорост като този път потърпевш стана босненецът Владан Тадич.

Малко над 50 минути бяха напълно достатъчни за Лазаров, за де се поздрави с успеха след 6:3, 6:0.

Четвъртата поредна победа за Алекс дойде срещу аржентинеца Матиас Сукас.

Този път българинът срещна по-голяма съпротива, но силите на Сукас привършиха след първия сет. 7:5, 6:1 и Лазаров си гарантира място в следващата фаза.

Сблъсъците срещу представители на топ 100:

Във финалната седмица в Белград, жребият отреди на Алекс наистина много сериозни съперници.

Българинът попадна в една група с Дамир Джумхур, Борна Чорич и Ерги Киркин.

Първият мач беше срещу Джумхур, който понастоящем заема 107-ма позиция, но преди две години беше 23-ти.

Алекс опита да бъде равностоен, но носителят на три титли от АТП се беше прекалено силен в онзи ден.

28-годишният босненец пое контрола от самото начало и набързо спечели първата част с 6:1.

Втората част отново премина под диктовката на Джумхур, който набързо поведе с 5:2 гейма.

Алекс опита да се върне в двубоя, но силите му стигнаха само да намали изоставането си до 4:5.

Така след малко по-малко от час игра Джумхур стигна до успеха.

Вторият мач от финалната фаза бе не по-малко вълнуващ за Алекс.

Негов опонент беше бившия номер 12 Борна Чорич.

Хърватинът тъкмо се завръщаше на корта след се бе излекувал от коронавирус, от който той се разболя по време на турнира от сериите "Адриа Тур" в Задар.

Известно е, че от заразените след този турнир бяха и Григор Димитров, Новак Джокович и Викор Троицки.

Въпреки боледуването си, Чорич си оставаше фаворит в двубоя, но мотивацията на Лазаров можеше да у създаде проблеми.

Алекс започна много силно и спечели първите четири гейма.

Последва обаче спад в играта му, който позволи на Борна да се върне в битката за сета.

В край на сметка часта трябваше да се реши след тайбрек.

Дългият гейм предложи страхотна драма, в чийто край за наше щастие Лазаров излезе победиел след 10:8 точки.

Втората част започна равностойно като Алекс първи стигна до пробив, който обаче моментално бе върнат от Чорич.

Логично, и в този сет се стигна до тайбрек като този път 33-ия в света излезе краен победител след 7:5 точки.

За съжаление, точно когато двубоят навлезе в своята кулминация, травма на хърватина, попречи на нормалния завършек на срещата.

Но дори и този развой не може да омаловажи фактът, че в продължение на три часа, Александър Лазаров стоеше като равен с тенисист, който има две титли от АТП и преди година и половина се намираше на прага на топ 10.

Последният двубой на национала ни за Купа Дейвис и АТП Къп беше срещу представиеля на Турция - Ерги Киркин.

Мачът започна отлично за Алеекс и след 41 минути игра той спечели първия сет.

Във втория, нивото м у на игра спадна драстично и Киркин се възползва.

Турчинът не даде дори гейм на родния представител и след 6:0 изравни резултата.

В решителната част Лазаров отново вдигна оборотите и след 6:1 затвори мача, за да се поздрави с 10-ия си успех в Белград.

Равносметката:

Александър Лазаров, който е номер 544 в световната тенис ранглиста, показа за пореден път, че на моменти играта му е не просто съизмерима с тази на най-големите, а че той има и силите да ги надвие.

Борна Чорич и Душан Лайвоич може да не са сред най-известните тенисисти, но константнто им присъствие в топ 50 ги прави достойни за уважение от всичките им колеги.

И двамта в своите кариери са побеждавали Григор ДИмитров, a Чорич дори може да се похвали с равен баланс срещу играчи като Рафаел Надал и Анди Мъри.

Хърватинът, също така, има и два успеха над 20-кратния носител на титли от Големия Шлем - Роджър Федерер.

Самият факт, че Алекс успя да ги надвие, макар и мачовете да не бяха официални, е доказателство за големия талант, който притежава 22-годипния българин.

Талант, за който ласкаво са се изказавали и големия Карлос Моя и Фернандо Вердаско.

Талант, към който от няколко американски университета са проявили интерес, но в крайна сметка Алекс е избрал професионалния път.

В комбинация с непримиримия му борбен дух, Александър Лазаров има силите и възможностите да бъде играч от топ 50.

Дори заболяванията не могат да спрат огромното желание и страстта към играта на Алекс, които са и най-големите му оръжия.

Затова, всички ние му стискаме палци да продължи с възходящото представяне през 2020-та, стига ситуацият да позволи.

И се надяваме, че до година две ще го гледаме на турнири от Големия Шлем, борейки се с най-големите в спорта, а защо не, и да ги побеждава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извадиха Гарет Бейл от групата на Реал
Извадиха Гарет Бейл от групата на Реал
Новите случаи на коронавирус в Италия достигнаха двумесечен максимум
Новите случаи на коронавирус в Италия достигнаха двумесечен максимум