НОВИНИ

Александър Николов: "Кризата с газа" има ясна предистория

освободиха александър николов длъжността зам министър енергетиката
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:18, 26.08.2022
Чете се за: 09:37 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият министър на енергетиката Александър Николов разпространи позиция за кризата с газовите доставки. Ето какво пише Николов, публикуваме позицията му без редакторска намеса:

От Александър Николов, бивш министър на енергетиката: Протестите са ясен лакмус за наличието на твърда обществена позиция. Но… дали са на правилното място?! “Кризата с газа” има ясна предистория, но неясни събития… затова - още факти от миналото.

1. При управлението на ГЕРБ има ясни и видими резултати. Пряка зависимост от един контрагент (който и да е той е грешно). Строежи - веднъж изкопаваме България от край до край, набързичко в рамките на под 18 месеца, а друг път - ни отнема 12 години да стигнем до… язовира в проекта. За цени, подизпълнители, документи и прочие - вече всичко отдавна е наяве и може лесно да се провери.

2. Регулацията - веднъж КЕВР /под вещото ръководство на Иван Иванов/ одобрява меко казано странен бизнес план и сертифицира проекта, който накрая се оказва просто…разширение на газопреносната мрежа. Нооо… втори път - открива каквито и да е необходими нормативни похвати за да … забави лекичко и документално инфраструктура, която води до ясна диверсификация.

3. Търговията - имаме си държавна, прозрачна и достъпна газова борса, а именно “Газов Хъб Балкан”. Обаче… за да ни е удобничко КЕВР си лицензира и една такава…леко алтернативна, която дори няма все още правила за търговия (част от нормативните изисквания, именно на КЕВР, именно под Иван Иванов за да лицензира тази борса). И точно на този пазар… съвсем случайно под вещото ръководство на избраното от ГЕРБ лице Николай Павлов се извършваха множество интересни сделки, стигащи до 98% концентрация към един търговец… пак съвсем случайно свързан и на ниво собственост с конкретната борса.

4. Зависимостта на България от конкретен доставчик и нейното “съхранение” - същият Николай Павлов напоително и дълго обясняваше как и защо е подписал ЛИЧНО анексите за намаляване на количествата по договора с Азербайджан. Ама нямало инфраструктура, ама не можело… и прочие. Оказа се, че може. Държа дебело да подчертая, че подобряването на отношенията с Азербайджан и връщането на количествата до договорените размери се случи и с активното съдействие на Президента Радев и директните му разговори с колегата му Алиев и по време на последния редовен кабинет.

5. Датата е 12ти август 2021ва година. Да, бих искал да Ви върна година назад. Беше организирана среща в Министерство на Финансите, след множество опити от страна на Булгаргаз /в лицето на същия ИД Павлов/, както и на БЕХ (представлявано тогава от Валентин Николов и Ина Лазарова) да НЕ предоставят подписаните анекси и съответните разрешения за намаляване на количествата от Азербайджан. Тези документи ясно показваха как България бива поставена на колене и как водещ… е нечий чужд държавен интерес, а нашият, българският е оставен някъде на много заден план. Ден по-късно, Стефан Янев, в 18.30 вечерта ме освободи от поста на зам.-министър. Изключително важен детайл - това “уволнение” НЕ БЕШЕ съгласувано нито с тогавашния министър Андрей Живков, нито с президентската администрация. Напротив, получих обаждане с извинение и благодарност за положените усилия за осветляване на сектора. Та… когато някой Ви заговори случайно за ВЪЗХОД, особено Български - нека бъдат ясни всички факти.

6. Същият тогавашен Министър Председател ме бе видял само веднъж преди това. В средата на месец юли. Отново - изключително важен детайл. На среща в МС, на която присъстваха същите синдикати, работодатели, Министър на енергетиката и прочие… течеше обсъждане за начина на работа на ТЕЦ-2 Марица Изток и съответно ефектите върху Мини Марица Изток,, като основен доставчик на суровина. Тогавашните катастрофални финансови резултати и на двете дружества не са тайна за никого. Но,… интересни са позициите на всички присъстващи - т. нар. “индустриалци” твърдо напираха за “ОТВОРЕН ПАЗАР” и за спиране на заповедта за работа на ТЕЦ-2. Да, същите тези организации, които в момента неистово се борят за… планова икономика в сектор енергетика. От своя страна синдикатите логично искаха заповедта да е максимално агресивна за да гарантира заетостта на работниците в ТЕЦ-2 и ММИ. Това решение щеше да доведе до нов дефицит в системата от над 600 млн. лв. Естествено, като част от тогавашния екип на МЕ за мен беше абсурдно и недопустимо това да бъде прието. Ноооо… същите синдикати, които сега показват ясна “бизнес” позиция… (странно, нали?!) заплашиха с тежки протести, стачки и не знам си още какво. Въпреки това, на същата среща в МС категорично отказах исканията им, което беше последвано от тежък скандал, след който бях извикан лично в кабинета на Янев. Много ясно ми беше обяснено, как е по-добре да се спазва добрия тон и че аз сериозно преча за това нещо… пък системата и финансовите загуби на обществен ресурс - кучета ги яли. Толкова за политически удобните тези, за синдикати и работодатели. По делата (и парите им) ще ги познаете.

7. Връщаме се към септември 2021ва година. Точно тогава, във втория кабинет на Янев, отново от Николай Павлов е разписан и последния анекс, който допълнително свали количествата от дългосрочния договор с Азербайджан. Пропуснатите ползи за България… в определени дни достигаха над 1 млн. лв! Да, на ден.

ДРАГИ ЗРИТЕЛИ, СПИТЕ ЛИ?!

1. Първият подписан документ, по-малко от 12 часа след встъпване в длъжност на новия министър беше… относно спиране на вписването на ръководния състав на гръцката връзка. Познато от регулаторно-нормативните хватки по-горе?! Целите не успяха… но пък ясно се видя, че дори и сайта на МЕ може да бъде използван за меко казано неверни твърдения, тип “няма решение или протокол от МЕ”.

2. Счупихме дъното и на английския език. TAKE or PAY. Даже няма да навлизаме в специфики по договори. Имаш ясно казано ВЗЕМИ или ПЛАТИ! Тоест, от април месец насам “Булгаргаз” казва “дайте ни”, като изпраща ежедневно заявка, но отсрещната страна казва - заявката Ви е изпълнена на 0!!!! Тоест, да, нека Министърът не се притеснява, защото потвърдената НУЛА от другата страна сме си я ВЗЕЛИ! Още нещо, което вероятно е новина за екипа му - АПРИЛ месец се плаща фактура, която е издадена ПРЕДИ декрета на Путин. Тоест, не само, че Булгаргаз изпълнява ВСИЧКИ условия по договора, а и ДОКУМЕНТИРАНО е превел средствата, в съответсвие с договорните отношения. Тези средства СА ПРИЕТИ ОТ БАНКАТА КОНТРАГЕНТ, тоест плащането е ЗАТВОРЕНО, но е върнато… БЕЗ ОСНОВАНИЕ! Толкова, по странно координираните опити да се вкара Булгаргаз в трудна позиция по потенциален арбитраж. Съвсем различен и интересен въпрос е дали текущото ръководство на Булгаргаз изпраща ежедневно заявки, както предишното. По темата - нека напомня на текущото ръководство на МЕ, че потенциален арбитраж към Газпромекспорт може да се води и на ниво ЕК, като към това нещо може да се включат и пропуснати ползи и нанесени вреди /например от по-високи цени на спот пазар/ поради неизпълнение на договорни отношения. Би било ей така… прозорливо, ако случайно текущият екип на Министъра се сети да проведе един бърз разговор с DG Energy, поне да е базисно наясно с потенциална позиция на ЕС.

ЛИНК

3. Кадрова политика и приоритети - потрес

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Везенков: По мое мнение не сме за тези квалификации
Александър Везенков: По мое мнение не сме за тези квалификации
В цялата страна почетоха паметта на загиналите в Бургас полицаи (Снимки)
В цялата страна почетоха паметта на загиналите в Бургас полицаи (Снимки)