НОВИНИ

Александър Янев също се оттегли от националния отбор по баскетбол

александър янев също оттегли националния отбор баскетбол
Снимка: БФ Баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ
16:33, 09.09.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

След Дий Бост и капитанът Чавдар Костов, още едно емблематично име от състава на българския национален отбор по баскетбол – Александър Янев, обяви оттеглянето си от тима.

Янев дебютира в мъжкия тим на България през 2008 година, като изиграва 98 срещи с екипа на страната ни. В тях в 25 е титуляр, като завършва кариерата си с 1730 минути. Вкарал е 611 точки, хванал е 124 бори и е подал 94 асистенции.

С емоционално послание в социалните мрежи варненецът каза следното:

"Отново беше горещо лято, градът Ботевград, а годината 2005. Предстоеше лагер на национален отбор U16, на който му предстоеше европейско първенство, а аз бях още на 15 г. Не попаднах в отбора, нямах необходимите качества на този етап, но година по-късно вече бях готов и така до ден днешен... 17 години по-късно. Годината беше 2008, тъкмо се прибрахме от ЕП в Гърция U18, когато ми казаха, че лагерът все още не е свършил за мен? Трябваше да се присъединя в мъжкия национален отбор и лека-полека до ден днешен... 14 години по-късно.

Благодаря на всички треньори, с които съм работил през тези 17 години в националните отбори. Благодаря на всички съотборници за моментите, в които сме били заедно с екипа на България. Благодаря на всички хора, които подкрепят националните отбори по баскетбол, и които винаги са били близо до нас, в хубави и лоши моменти. Благодаря на националния отбор за всички преживяни емоции и моменти. Имах възможноста да бъда съотборник с най-добрите играчи, както на България, така и да играя срещу топ играчи в Европа. Благодарен съм ти..., НАЦИОНАЛЕН ОТБОР, за тези 17 години заедно.

Пожелавам на всички да изпитат какво е чувството да облечеш екипа на България, да излезеш на терена и да запееш химна на България пред трибагреника и след като свърши химна, да усетиш и видиш цялото си тяло, колко е настръхнало... Да, така е всеки път, когато си с екипа на родината си и играеш за родината си... Бъдете горди с това!", заяви Александър Янев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осем души са пострадали при масов бой в Ямбол, трима са задържани
Осем души са пострадали при масов бой в Ямбол, трима са задържани
Вход свободен за тенис двубоя България – Южна Африка от Купа "Дейвис"
Вход свободен за тенис двубоя България – Южна Африка от Купа "Дейвис"