НОВИНИ

Александровска болница стартира "ПостКовид" програма от 8 февруари

александровска болница стартира постковид програма февруари
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:55, 07.02.2021
Чете се за: 03:47 мин.
Още
Слушай новината

От 8 февруари 2021 г. УМБАЛ „Александровска“ стартира програма „ПостКовид“, насочена към пациенти, преболедували коронавирусната инфекция.

„Предвижда се в рамките на Програмата пациентите да получат безплатни прегледи, а при нужда и по-задълбочени изследвания, както и възможност за престой в болница – при необходимост от това“, обясни проф. Богов. Всички, преболедували инфекцията и лекувани, в която и да е болница, без значение дали инфекцията е преминала без симптоми, ще могат да се възползват от Програмата, която е безплатна и включва прегледи и консултации при различни специалисти на лечебното заведение, след предварително записан час.

Програмата ще се осъществява съвместно с Национален комплекс „Специализирани болници за рехабилитация“.

„Желаещите да се възползват от възможността да посетят санаториум след консултация или лечение в болница, трябва да бъдат насочени от личен лекар с направление и етапна епикриза или чрез епикриза от болница“, уточни директорът на „Александровска“.

Пациентите ще могат да се възползват от 13 лечебни заведения за рехабилитация: Баните Смолян, Банкя, Баня Карлово, Велинград, Вършец, Кюстендил, Момин проход, Наречен, Овча купел, Павел баня, Сандански, Хисаря, Поморие. По думите на проф. Богов 30% от преболедувалите се нуждаят от престой в болница за лечение на допълнително възникнали усложнения, вследствие от ковид инфекцията.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обясни, че Програмата е създадена, за да подпомогне точно тези преболедували пациенти, които чувстват дискомфорт след инфекцията, включително когато това е в полза на пациентите – в санаториуми за пълна рехабилитация.

В рамките на престоя си там – чрез възможностите на телемедицината – пациентите в санаториумите могат да бъдат проследявани онлайн от специалистите на „Александровска“ болница. До края на месеца предстои да се уточни начинът на финансиране на частта от Програмата за престой в санаториум, като е възможно за целта да бъде създадена специална клинична пътека, а другият вариант е да се осигури финансиране чрез специална Национална програма за ковид рехабилитация. Стойността на един леглоден е 85 лв., като е предвидено курсът на лечение да бъде 10 дни.

От 8 февруари специалисти от „Александровска“ по пулмология, кардиология, нефрология, неврология, имунология и психиатрия ще преглеждат и консултират всеки пациент, записал час за безплатна консултация на тел. 02/923 0467. Прегледите ще се осъществяват от 8.30 до 16.30 ч. всеки делничен ден в Диагностичен кабинет на територията на Втори хирургичен блок. При необходимост и при наличие на индикации за това, на пациентите ще бъдат извършени по-задълбочени изследвания и ще бъде назначена подходяща терапия за лечение на дълготрайните и широкоспектърни постКовид състояния.

От началото на март 2020 г. „Александровска“ болница бе определена със заповед на Министъра на здравеопазването за болница от първа линия за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. За периода март - декември 2020 г. през лечебното заведение са преминали 3850 човека с COVID-19, хоспитализираните са 863, среднодневен престой – 20 дни, диагностика и консултации при домашно лечение са извършени при повече от 5000 пациента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майките от "Системата ни убива” блокираха движението в триъгълника на властта
Майките от "Системата ни убива” блокираха движението в триъгълника на властта
Швейцария изисква отрицателен PCR тест от 8 февруари 2021 г.
Швейцария изисква отрицателен PCR тест от 8 февруари 2021 г.