НОВИНИ

Андрей Ковачев и Еди Рама обсъдиха българската общност в Албания

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
23:19, 23.06.2023
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Състоянието на българската общност в Албания и отношенията на страната с България бяха сред темите, които обсъждаха евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев и албанският премиер Еди Рама. Това стана по време на втория ден на посещението в Тирана на Андрей Ковачев, който е говорител на Групата на ЕНП по разширяването на ЕС.

В разговора между двамата бяха обсъдени европейската интеграция на Албания и очакването за започване на преговори през есента, регионални въпроси на сигурността, в частност обстановката в Северно Косово и възможностите за излизане от настоящата кризисна ситуация.

ЕНП подкрепя започването на преговори с Албания след завършване на скрининговия процес на албанското законодателство от ЕК. Около тази цел има обединения на огромна част от албанското общество, което се подкрепя както от управляващи, така и опозиция. Беше споделена обща загриженост за ситуацията в Косово и необходимостта от намиране на трайно решение по мирен път.

В двустранен план беше споделена обща висока оценка за историческите връзки между двата народа и потенциала за развитие на контактите на всички нива. По отношение на българската общност Андрей Ковачев информира за посещението си в област Гора, отправи благодарност за отношението на албанската страна и повдигна въпроса за важността от подобряване на местната инфраструктура в районите, където живее българската общност.

От своя страна премиерът Рама подчерта важността на личните взаимоотношения в политиката, в частност с бившия министър-председател Бойко Борисов, довели до възстановяване на историческа справедливост чрез признаването на българско малцинство в Албания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зверев и Рубльов са полуфиналисти в Хале, Медведев и Синер отпаднаха
Зверев и Рубльов са полуфиналисти в Хале, Медведев и Синер отпаднаха
Форум за промишленост с нулеви въглеродни емисии се проведе в НС
Форум за промишленост с нулеви въглеродни емисии се проведе в НС