Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Арх. Любо Георгиев за хаоса с документацията на обектите от културното наследство на София

от БНТ
08:52, 14.02.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Събориха поредна къща в столицата, носеща духа на Стара София. За институциите всичко е чисто, за софиянци обаче е въпрос на бранене на историята на града, която носят подобни сгради.

„За пореден път се случва подобен казус поради грешките и проблемите в цялата система за опазване на културното наследство – от процеса на изследване кои обекти са ценни и да бъдат обявени, до това да бъдат опазени“, каза арх. Любо Георгиев от Сдружение за градски политики в „Денят започва“.

„В София има над 1400 обекта недвижимо културно наследство. 800 от тях са само декларирани, което значи, че присъстват в списък и поради някаква причина са сложени в него. Но за много от обектите не са направени режимите и не са обявени. На практика не знаем защо и с какво са ценни, по какъв начин трябва да се опазят и какво може да се прави с тях. Само 600 от 1400-те обекта, имат обявен статут“, изясни той.

Георгиев коментира, че има „голяма каша“ с документацията на обектите. Част от нея е в хартиен формат и това пречи за осмислянето кое е ценно, както за обществото, така и за специалистите. Невидимостта на данните спомага да бъдат по-лесно манипулирани.

„В Националния институт за недвижимо културно наследство работят специалисти, които вместо да се занимават с оценка, деклариране, вписване на режими и т.н., те отделят основното си време в папки, хиляди преписки, картончета поради архаичността на системата“, съобщи той.

Архитектът допълни, че процесът трябва да е свързан с дигитализация на цялата информация, която се отнася за един обект. А за това са нужни пари.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След като куче нахапа деца в Южния парк: Какви са задълженията на стопаните на кучета?
След като куче нахапа деца в Южния парк: Какви са задълженията на стопаните на кучета?
Заловиха голяма група мигранти край Нова Загора
Заловиха голяма група мигранти край Нова Загора