НОВИНИ

Аржентина спечели Копа Америка за рекорден път

Победният гол на "Хард Рок Стейдиъм" в Маями бе дело на Лаутаро Мартинес в 112-ата минута.

Аржентина
Снимка: X / CONMEBOL Copa América™️ ENG
bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 15.07.2024
Чете се за: 04:10 мин.
Световен футбол
Слушай новината

Световният шампион Аржентина защити титлата си на Копа Америка, печелейки рекорден 16-и трофей от турнира. Тимът на Аржентина победи Колумбия с 1:0 след продължения във финала, след като в редовното време резултатът бе равен - 0:0. Победният гол на "Хард Рок Стейдиъм" в Маями, Флорида (САЩ) бе дело на Лаутаро Мартинес в 112-ата минута.

Мачът, който се забави с близо час и половина, след като хиляди фенове без билети се опитаха да влязат на стадиона, предложи надлъгване между двата тима в продължение на 90 минути, но бе по-открит в продълженията. Лаутаро Мартинес, водещият голмайстор на Копа Америка, овладя топката след прецизен пас от Джовани Ло Селсо и отбеляза за 1:0, преодолявайки вратаря на Колумбия Камило Варгас, предизвиквайки бурни празненства сред привържениците на Аржентина. Попадението бе общо 29-о за Мартинес с националния тим на родината му и пето на турнира в САЩ.

Поредният триумф на аржентинските футболисти идва на фона на успехите им на Световното първенство през 2022 година и Копа Америка през 2021-а и даде на осемкратния носител на Златната топка Лионел Меси перфектното изпращане във вероятно последния му международен турнир. Той вдигна трофея заедно с другите двама ветерани в състава Анхел Ди Мария, който вече обяви края на кариерата си в националния отбор и Николас Отаменди.

Тимът на Колумбия започна мача с висока преса, а Джон Кордоба удари греда в седмата минута, преди изстрели на Джеферсон Лерма и Ричард Риос да бъдат отразени от аржентинския страж Емилиано Мартинес, който по-късно взе приза за вратар номер 1 на турнира.

Капитанът на националния отбор на Аржентина Лионел Меси се контузи и бе заменен принудително в 66-ата минута на двубоя. Меси изглежда нарани десния си глезен още в 36-ата минута след сблъсък със Сантяго Ариас.

Въпреки че остана на терена след като получи лекарска помощ, той очевидно имаше трудности до края на първото полувреме. В 66-ата минута обаче Меси трябваше да напусне играта след като падна на терена и напусна накуцвайки. Той се бореше с травма и дискомфорт през голяма част от турнира и пропусна последния мач на Аржентина от груповата фаза на Копа Америка.

Десетина минути по-късно Нико Гонсалес вкара топката във вратата на Колумбия, но попадението не бе признато заради засада. Редовното време на двубоя приключи при 0:0, преди Лаутаро Мартинес да донесе успеха на Аржентина. С него бе сложен край на рекордната серия от 28 мача без загуба за колумбийските футболисти, чието последно поражение бе срещу същия противник през февруари 2022 година. След попадението Мартинес изтича до пейката, за да прегърне Лионел Меси, който се разплака след смяната си.

За най-добър играч на Копа Америка 2024 бе избран колумбийският национал Хамес Родригес.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Соломон Паси: Големият въпрос е не колко ще спечели Тръмп след опита за покушение, а дали ще се промени
Соломон Паси: Големият въпрос е не колко ще спечели Тръмп след опита за покушение, а дали ще се промени
Ламин Ямал: Това е сбъдната мечта
Ламин Ямал: Това е сбъдната мечта