НОВИНИ

Асен Василев: България може да влезе в еврозоната през 2024 г.

асен василев българия влезе еврозоната 2024
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
16:42, 02.06.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

България може да влезе в еврозоната през 2024 година, но трябва да се приемат промени в над 100 закона, включително и в закона за БНБ, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в блицконтрол в ресорната парламентарна комисия.

Хърватия изкуствено занижи дефицита си, което е известно и на Европейската централна банка, заяви още Асен Василев в коментар на намерението на Хърватия да въведе еврото година преди България.

Ето как Василев коментира оценките на Брюксел за готовността на България:

"1 януари 2024 г. Комисията потвърждава, че е срок, който ние можем да постигнем. Основният въпрос е да си променим законодателството, така че да отговаряме институционално, което е изцяло в наши ръце. Вторият въпрос е свързан с инфлацията и дали ще изпълним инфлационните критерии".

"При нас инфлацията се движи изпреварващо спрямо другите страни в ЕС, защото енергията и храните са с по-голям дял в потребителската кошница, отколкото в другите европейски държави. При тези стоки имаше сериозно поскъпване", посочи Василев.

"Ние виждаме, че при енергията инфлацията вече е овладяна, а поскъпването на храните е почти овладяно. Имаме вторични ефекти при облеклата, обувките и транспорта, но се надяваме в следващите месеци и там да овладеем инфлацията. Освен това във втората половина на годината ще мерим поскъпването от по-висока база", добави финансовият министър.

Според него държавата не може да намали ефекта от инфлацията, внесена през горивата.

"Цената на природния газ по съществуващите договори се вдигна за една година четири пъти. Няма бюджет в света, който да издържи на подобен натиск", подчерта министърът.

Относно цената на електроенергията, той отбеляза, че се прилага компенсационна схема.

"Цената на тока за бизнеса е същата като септември миналата година, а за домакинствата тя е без промяна от юли 2021 г. Ние сме страната с най-ниските акцизни ставки на горивата, не са с повишавани данъците, освен това е ограничен и монополният натиск", каза още Василев по повод борбата с инфлацията и за подкрепата за хората и за бизнеса.

Следващата седмица актуализацията на бюджета ще бъде внесена в Народното събрание, каза още Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски произнесе реч на конференцията по сигурността в Братислава
Зеленски произнесе реч на конференцията по сигурността в Братислава
Хавиер Ибаниес: Доволен съм, че спечелих медал за България, но заслужавах златото
Хавиер Ибаниес: Доволен съм, че спечелих медал за България, но заслужавах златото