НОВИНИ

Атанас Върбанов е най-младият съдия на ЕвроВолей 2021

атанас върбанов младият съдия евроволей 2021
Снимка: БФ Волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
14:32, 08.09.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Атанас Върбанов е най-младият съдия, който свири мачове на европейското първенство за мъже. Официалният сайт на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) посвети материал на българския арбитър.

"Волейболистите винаги са под светлината на прожекторите особено на големи състезания като ЕвроВолей 2021. Но има хора, които по цял мач ги следят под лупа. И докато звездите правят разигравания, тези професионалисти са отговорни за важните решения. Какво означава да седнеш в стола на реферите? Да ръководиш мачове от такова значение? Какво ти дава тази професия? Най-младият съдия на европейското първенство е българинът Атанас Върбанов и той има какво да каже по тези въпроси", започва статията.

"Играх волейбол в родния ми град Казанлък. По това време обаче нямаше много силни традиции в спорта, но имахме много страст. Не пораснах много висок и с течение на времето стана ясно, че няма да бъда волейболист. Веднъж чух как моя бивш треньор говори с един приятел и съотборник. Посъветва го да опита съдийството. Запитах се защо не го каза на мен? Нямам ли качествата? Благодарение на крайно състезателната ми натура аз реших да тръгна в тази посока и да открия съдийската професия", разказва арбитърът.

Приключението на Върбанов стартира преди 10 години. Започна да ръководи мачове от най-ниските дивизии в българския волейбол. Стигна до международен семинар в Турция.

"Имах късмет да бъда част от него, защото в следващите четири години нямаше подобен курс. Ако отидеш на мача и забравиш страстта в своята професия, си свършен. Винаги трябва да се стараеш да се превърнеш в по-добра версия на самия себе си. Разбира се, всеки от нас има трудни моменти и ще ги има в бъдеще. Важното е да можеш да мислиш и да гледаш напред. Трябва да се развиваш", продължава Атанас Върбанов.

Намирането на баланса е от решаващо значение. За Атанас то включва да запазиш доброто състояние на духа - ментално и физически. Върбанов ръководи финала на Европейския олимпийски фестивал през 2019 година, който му е любим спомен и признание.

"Бях много щастлив и благодарен за възможността - завършва съдията. - Мечтая един ден да отида на олимпиада", завършва българският съдия.

Снимки: БФ Волейбол

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС: Редовният конгрес ще се състои на 18 март 2022
БФС: Редовният конгрес ще се състои на 18 март 2022
Гърция въвежда задължителен бърз COVID тест за достъп до обществен транспорт
Гърция въвежда задължителен бърз COVID тест за достъп до обществен транспорт