НОВИНИ

Аварийни екипи отстраняват ледени висулки в София

Столичната община глоби с над 180 000 лв. фирми, отговорни за зимното почистване

аварийни екипи отстраняват ледени висулки софия
bnt avatar logo
от БНТ
17:59, 22.01.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Три екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ отстраняват ледени висулки от надлези и мостови съоръжения в София, съобщи директорът на дирекцията Красимир Димитров.

С цел осигуряване на безопасното движение на автомобилите до момента са премахнати ледени висулки от Лъвов мост, надлеза при бул. „България“ и бул. „Витоша“, бул. „България“ и „Околовръстния път", под мостови съоръжения в район „Подуяне“, кв. „Обеля” и др. Екипите извършват обходи на рискови места и продължават своята работа, съобщиха от Столичната община на сайта си.

От общината напомниха на собствениците да премахнат ледените висулки от сградите си, а при невъзможност да ги достигнат, да обезопасят тротоарите с поставяне на лента.

Днес от Столичната община информираха, че за непочистени спирки на градския транспорт, подходи към пешеходни подлези, както и за некачествено почистени тротоари и вътрешноквартални улици са наложени 180 371 лв. санкции на фирмите, отговорни за зимното почистване на града.

Най-много непочистени обекти екипите на Столичен инспекторат са установили в районите „Студентски“, „Овча купел“, „Панчарево“ и „Витоша“. При контрола са наложени 77 санкции за непочистени спирки в „Триадица“, „Подуяне“, „Връбница", „Лозенец“, „Студентски“, „Банкя“, „Искър“, „Люлин“, „Овча купел“, „Панчарево“, „Младост“, „Витоша“, „Кремиковци“, „Изгрев“, „Слатина“ и „Оборище“.

Столичните инспектори са извършили и проверки за почистването на прилежащи площи към търговски обекти. Наложени са 120 глоби за непочистени прилежащи площи пред търговски обекти на обща стойност 5160 лв. в днешния ден.

Съставени са и 58 констативни протоколи с предписания на частни имоти на домоуправители за почистване на прилежащите им територии от сняг и лед. Най-много санкции за неизпълнение на това задължение са наложени в районите „Изгрев“, „Илинден“, „Младост“, „Възраждане“, „Кремиковци“ и „Панчарево“. От общината напомниха, че собствениците на сгради са задължени да почистят терените пред съответните си имоти.

Вчера столичният кмет Васил Терзиев обяви, че общината е наложила санкции за 140 000 лв. за почистващите фирми за неизпълнение на дейностите по почистване на снега в няколко столични района. Те са глобени за непочистени прилежащи пространства на спирки на градския транспорт и на подходи към пешеходни подлези.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избират Сливенски митрополит измежду десетима кандидати
Избират Сливенски митрополит измежду десетима кандидати
Александър Везенков може да пропусне следващия мач на Сакраменто заради проблеми с глезена
Александър Везенков може да пропусне следващия мач на Сакраменто заради проблеми с глезена