НОВИНИ

Австрийският канцлер: Ще подкрепим Хърватия за Шенген, но ще сме критични към България и Румъния

австрийският канцлер подкрепим хърватия шенген бъдем критични българия румъния
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
20:14, 23.11.2022
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Австрия ще подкрепи членството на Хърватия в Шенгенската зона, каза днес в Загреб австрийският канцлер Карл Нехамер, след като неговият вътрешен министър преди това се противопостави на разширяването на Шенген и изрази загриженост, че Виена ще блокира достъпа на Хърватия от първия ден на следващата година.

"Почти не усещаме мигрантски натиск от Хърватия на север. Тъй като Хърватия изпълнява образцово изискванията за защита на границите, не виждам никакъв проблем там. За трите държави ще се гласува поотделно и само България и Румъния могат да се страхуват от австрийско вето", каза Нехамер след срещата с хърватския премиер Андрей Пленкович.

"Ще подкрепим присъединяването на Хърватия към Шенгенската зона, но ще бъдем критични към България и Румъния", добави канцлерът.

Снимки: БГНЕС

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер предизвика голяма загриженост, след като заяви, че е против разширяването на Шенгенското пространство към Хърватия, България и Румъния. Карнер неведнъж е заявявал, че е против разширяването на Шенген, което според него не работи, „както се вижда от увеличения брой на търсещите убежище в Австрия“.

Нехамер посочи, че в Австрия има 100 000 души, които са преминали границата незаконно, като 75 000 от тях са преминали през страни като Румъния, България и Унгария, без да бъдат регистрирани от тамошните органи за сигурност.

"Това е риск за сигурността и ние трябва да се погрижим за него. Днес Австрия е изправена пред голямо предизвикателство. Подложени сме на огромен натиск заради нелегалната миграция и не защитаваме външната граница на ЕС", предупреди Нехамер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Португалия арестува 35 души, заподозрени в трафик на хора
Полицията в Португалия арестува 35 души, заподозрени в трафик на хора
Първи успех за Левски в Балканската лига
Първи успех за Левски в Балканската лига