НОВИНИ

Автобуси без климатици в градския транспорт във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
10:19, 09.07.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Много от градските автобуси във Варна са без климатици, а през лятото жегата в тях става непоносима. За проблема сигнализираха наши зрители и казват, че в някои автобуси дори прозорците не се отварят.

Общественият транспорт във Варна се обслужва от 120 автобуса. 35 от тях са без климатици. Хората казват, че жегата е непоносима и има пътници, на които им прилошава.

Подробности вижте във включването на Мариана Малева.

Автобусите без климатици не могат да бъдат извадени от графика на превозвача дори през лятото, защото няма с какво да бъдат заменени.

"Тези, които са без климатици - има четири автобуса, които са съчленени, които не им се отварят прозорците. Така са фабрично направени, конструктивно така са изработени, преди много години, може би около 30 години", признава Николай Антонов, изпълнителен директор на "Градски транспорт" - Варна.

Всеки може да провери в електронното разписание на Градския транспорт във Варна кои автобуси са с климатик и кои не. През почивните дни, когато графикът е разреден, по линиите не се движат старите автобуси.

"Стремим се поне събота и неделя да не ги пускаме. Стремим се през седмицата, ако имаме други автобуси, които можем да пуснем на тяхно място, но ние нямаме такъв голям автопарк", обяснява Николай Антонов.

Тролейбусната мрежа на Варна е климатизирана и често пътниците я предпочитат в жегите. Автопаркът на "Градски транспорт" ще бъде обновен изцяло, когато електроавтобусите влязат в експлоатация. А това ще стане след изграждането на зарядните станции. В общинската фирма "Градски транспорт" има и друг проблем – не достигат шофьори.

Репортаж: Татяна Кисьова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Отборът на надеждата" оглави групата си на световното първенство по футбол за бездомни
"Отборът на надеждата" оглави групата си на световното първенство по футбол за бездомни
Николай Костов: Надявам се на добър старт на сезона
Николай Костов: Надявам се на добър старт на сезона