НОВИНИ

"Автомагистрали" пред БНТ: Предоставените аванси са по договори с продължително действие

автомагистрали бнт предоставените аванси договори продължително действие
bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 01.06.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Авансите, които „Автомагистрали“ е предоставила, са по договори с продължително действие – от няколко години, при тенденция на непрекъснато нарастване на цените в строителството и нужда от огромен обем материали и техника. Това заявиха от дружеството на запитване на БНТ.

"Най-професионалният управленски подход е на практика фиксиране на цените на равнищата към момента на предоставяне на авансите на фирмите доставчици. Целта е да не се оскъпяват проектите при настъпване на реалното строителство, към което може да се достигне и след повече от година", казват от "Автомагистрали".

По думите им обектите по договора с Агенция "Пътна инфраструктура" са на различен етап на изпълнение: един чака за проектиране, 20 се проектират на първи етап, други 48 вече са приети от АПИ на първи етап, един е приет и на втори етап. 13 обекта чакат разрешение за строеж и един вече е получил.

Отговорът на "Автомагистрали" е след пресконференция на регионалния министър Виолета Комитова, която оповести резултати от проверка на дружеството. Тя сочи, че на "Автомагистрали" са преведени 231 милиона лева за наболели проблеми по свлачища и укрепване на пътни платна.

Ръководството на АПИ е сменено заради парите за ремонт на свлачища

Дружеството е сключило договори с 25 фирми на стойност 188 милиона за 84 обекта. Към днешна дата има само един изпълнен обект - срутището до Рилския манастир.

182 милиона все още са във фирмите подизпълнители, а останалите 83 обекта са във фаза на проектиране, обясни министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътят към УЕФА Евро 2020, епизод 5
Пътят към УЕФА Евро 2020, епизод 5
Пътят към УЕФА Евро 2020, епизод 4
Пътят към УЕФА Евро 2020, епизод 4