НОВИНИ

Балабанов преди коалиционния съвет: Ще обсъдим това, което утре НС ще разгледа, нека всеки гласува по съвест

балабанов коалиционния съвет обсъдим предложението разгледа парламентът всеки гласува съвест
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 03.05.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

"Тази среща (на коалицията - б.р.) е въз основа на това, което утре ще разглежда парламентът. Знаете какви са позициите на коалиционните партньори, така че тази вечер по-скоро ще споделя това, което видяха очите ми в Украйна. Ще поговорим, чисто в човешки план се надявам да стигнем до максимално обхватно решение по казуса".

Това заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов на влизане в Министерския съвет, където тази вечер се провежда извънреден коалиционен съвет за изпращане на военна помощ в Украйна.

На въпрос дали ПП, ИТН и ДБ ще опитат да убедят БСП да се съгласи на формулировката "ремонт на военна техника" от страна на България, Балабанов заяви, че ще сподели това, което е чул от президента Володимир Зеленски.

"Не съм седнал да убеждавам никого, това лежи на съвестта на всеки един човек, защото тук казусът е хуманен, тъй като хора като нас в момента губят животите си в Украйна", заяви той.

Депутатът потвърди, че Зеленски е поискал помощ от България, не с оръжия, а с ремонти на военна техника.

"Има такъв народ" ще гласува за изпращането на оръжие, каквато позиция обявиха през миналата седмица. Станислав Балабанов призова всеки да вземе собствено решение по съвест. Според него изпращането на оръжие няма да е причина за разпад на коалицията.

"Задава се по-голяма битка в следващите седмици по отношение на Северна Македония. Ето това вече е част от коалиционното споразумение. Има ясна формулировка в сърцата на всички българи, както и в ИТН - че има правила, които трябва да бъдат безапелационно спазени и тогава можем да говорим за преговори", коментира той.

На коалиционния съвет отива и регионалният министър Гроздан Караджов, тъй като от ИТН са поканили на заседанието да присъства и техен представител от изпълнителната власт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна извънредният коалиционен съвет за военна помощ в Украйна
Започна извънредният коалиционен съвет за военна помощ в Украйна
Силви Вартан издава специален албум в подкрепа на Украйна
Силви Вартан издава специален албум в подкрепа на Украйна