България е на второ място в Европа по болнични легла на глава от населението

от БНТ
21:26, 13.03.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Общество

България е на второ място в Европа по болнични легла на глава от населението. Това каза началникът на Щаба за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски в предаването "Панорама". Същото положение е и с реанимационните легла.

Но това е на територията на цялата страна - неравномерно е разпределено, което може да се окаже голямо предизвикателство, добави експертът.

Той припомни най-важното в настоящата ситуация за разпространение на коронавируса - да се запази социалната дистанция.

Проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Щаба за борба с коронавируса: Това е единственото нещо, което със сигурност е допринесло за ограничаването на инфекцията в държави, в които вече се справят с проблема.
Това е философията на всички мерки, които се предприемат.

Той коментира законодателните промени, които ще се гласуват, при които се предвижда до 5 г. затвор и до 50 000 лв. за нарушаване на карантина. По думите му само Израел е по-строга в наказанието - до 7 г. затвор.

Проф. Венцислав Мутафчийски: Факт е, че в повечето държави в света, не само в България, се установява грубо нарушаване на карантината. Не успяха хората да разберат, че трябва да се ограничат. И че носят отговорност не само за собственото си здраве, а и за своите близки, приятели, за своите баба и дядо най-вече, защото този вирус е фатален в повечето случаи за възрастните хора.
Масово нарушават карантината всички и затова в много страни в Европа и света се взимат законодателни мерки, които инкриминират това деяние.

Той нарече презапасяването с продукти от магазина "ирационално поведение".

Проф. Венцислав Мутафчийски: 1700 лекари до миналия месец се бяха заразили в Китай. Същото е положението и в Италия. /.../ Тогава се появява въпросът кой ще ни лекува. Да, Китай има неизчерпаеми ресурси, но европейските страни нямат такъв неизчерпаем ресурс от хора. Затова трябва да има доста повишени изисквания към облеклата.
Облеклата, които сега се произвеждат в България, са няколко десетки пъти по-надеждни от препоръчителните и използвани в цял свят облекла за еднократна употреба.

"Имаме примери как да се справим. Трябва да поддържаме баланс, защото много са икономическите причини, които ни карат да се въздържаме от прекалени мерки. Ние не разполагаме с ресурсите на Китай и трябва да внимаваме, защото може да се счупи държавата", добави проф. Мутафчийски.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Време за изпитания – вирусолози по време на криза
Време за изпитания – вирусолози по време на криза
Летище София остава отворено само за пътуващи
Летище София остава отворено само за пътуващи