България гони 10 квоти за зимната Олимпиада в Пекин

от БНТ
18:00, 30.11.2021
Чете се за: 04:20 мин.
Спорт
българия гони квоти зимната олимпиада пекин
Снимка: БФ Ски
Слушай новината

Ръководството на Българската федерация по ски се надява на десет квоти за зимните Олимпийски игри в Пекин през февруари 2022.

Днес БФСки даде пресконференция в която участваха Цеко Минев, президент, Георги Бобев, вицепрезидент и звездите ни в алпийските ски и сноуборда Алберт Попов и Радослав Янков.

"В момента имаме шест потвърдени квоти - три в алпийските ски и по една в сноуборда, ски-скока и ски-бягането. Имаме възможност за още четири - две в алпийските ски и две в ски-бягането. Квотите ще се определят според ранглистата на (световната федерация) ФИС на 20 януари. Разчитаме нашите спортисти да покажат най-доброто в следващите почти два месеца. Осигурихме оптимални условия за подготовка през лятото, според възможностите на федерацията. Всички състезатели и треньори са ваксинирани. Надяваме се да бъдат здрави и да разкрият потенциала си", коментира вицепрезидентът на федерацията Георги Бобев.

Президентът на федерацията Цеко Минев обяви, че основната насоченост на всички във федерацията са Олимпийските игри.

"Те са най-важни и приоритетни. След това са стартовете от Световната купа и от Европейската купа. Направихме всичко възможно, за да осигурим на нашите състезатели условия за оптимални тренировки през лятото - лагери на сняг, физическа подготовка. Смятаме, че всички да в добра форма, а надеждите ни са за добро представяне в Пекин“, каза още Минев.

Според него обаче средствата, отделяни от държавата за подготовката на елитните спортисти, са крайно недостатъчни.

"Бюджетите не са променяни в последните десетина години. Дори в последния олимпийски цикъл финансирането беше намалено с около 40 %. Искам да благодаря на Министерството на спорта за проявеното разбиране и за подписания анекс за допълнителни пари, които да ни помогнат за подготовката през ноември и декември. В нашия бюджет 1/3 от средствата идват от държавата, а 2/3 са от спонсори. Но парите не достигат. За един елитен атлет са нужни 300, 400, 500 хиляди евро на сезон. Водещите федерации по ски, с които ние се стремим да се конкурираме, разполагат с по 20-25 милиона евро на сезон. Под нашата шапка са четири зимни спорта, които разпределят 55 комплекта медали на Олимпиадата, а за година и половина сме получили 3 млн. лева. Елитният спорт трябва да стане държавна политика, ако искаме да имаме успехи. Затова трябва драстично увеличение на парите. Имаме не малко състезатели в световния елит или около него. За нас класиране в топ 30 на алпийските ски, където в световната ранглиста на ФИС в слалома например има над 7000 състезатели, както и в топ 16 на сноуборда, е изключително постижение. С минимални средства и максимални усилия успяваме да се държим сред най-добрите. Но трябва инвестиция, да се намерят механизми за увеличаване на средствата за високо спортно майсторство", коментира Георги Бобев.

Министерството на спорта планира въвеждането на нова наредба за финансовите на олимпийските спортове.

"В новата наредба трябва да се отчита мащаба на спортовете, а също така и социалния интерес, защото има спортове с по 15 състезатели в световен мащаб, а при нас елитните спортисти са десетки хиляди. Ако се случи отново да имаме намаляване на средствата, няма да стоим безмълвни", каза Цеко Минев.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Радев и Заев в телефонен разговор: Диалогът на високо равнище е от ключово значение за спорните въпроси
Радев и Заев в телефонен разговор: Диалогът на високо равнище е от ключово значение за спорните въпроси
Българка разпраща хиляди буркани с туршия из Европа
Българка разпраща хиляди буркани с туршия из Европа