НОВИНИ

България очаква застрахователите на "Вера Су" да поемат разходите по изтеглянето и разтоварването му

българия очаква застрахователите вера поемат разходите изтеглянето разтоварването
bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 26.10.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Регионални
Слушай новината

България очаква застрахователите на кораба "Вера Су" да поемат разходите по изтеглянето и разтоварването на плавателния съд. Това заяви служебният министър на транспорта Христо Алексиев на брифинг в кораборемонтния завод „Одесос“, Варна.

Ако не бъдат покрити разходите по спасителната акция, страната ни ще заведе иск срещу корабособственика и срещу застрахователя, допълни министърът.

По думите на Христо Алексиев подобен инцидент не се е случвал в български води през последните 30 години, а страната ни не е била готова да реагира в такава ситуация.

Служебният министър на транспорта изтъкна, че България е единствената европейска морска държава, която няма нито спасителен кораб, нито готов екипаж, нито каквато и да е готовност за такива операции. Миналата година единственият български спасителен кораб "Перун" е бил нарязан на скрап.

"И сега от скрап се наложи да правим много сложна спасителна операция." - изтъкна Христо Алексиев - "Е, успяхме. Успяхме на първо място да спасим екипажа, успяхме да запазим човешкия живот при една много сложна операция и при едни много тежки атмосферни условия. Успяхме и да освободим товара от кораба и да запазим както околната среда, така и поминъка на местните хора."

Той допълни, че оттук нататък трябва да се прегледат плавателните пътища, защото са много близо до брега.

Ще се инициират и законови предложения за това как страната да се снабди с техника за реакция в подобни ситуации. Участниците в спасителната операция ще бъдат наградени.

За момента държавата поема собствеността на кораба "Вера Су" като плавателният съд няма да бъде нарязан на скрап.

По думите на Христо Алексиев събраните досега данни показват, че всички действия на собственика на кораба са били насочени към потапянето му. Министърът изтъкна, че оттук нататък трябва всеки да си поеме отговорността.

Сагата със заседналия край Камен бряг кораб приключи тази сутрин след успешното изтегляне на "Вера Су" към Варненския залив. Акцията продължи около 10 часа. Плавателният съд вече се намира на един от доковете на пристанище Варна.

Изтеглиха кораба "Вера Су" от плитчината край Камен бряг (ВИДЕО)

Предстои товарът, който беше източен от кораба, да бъде насочен към място, на което да се разтовари и да се преработи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празни заведения в центъра на София (Снимки)
Празни заведения в центъра на София (Снимки)
Предадоха на съд шофьор, блъснал жена на пешеходна пътека в София
Предадоха на съд шофьор, блъснал жена на пешеходна пътека в София