НОВИНИ

България подкрепя санкциите на ЕС, наложени на Русия, заяви Росен Желязков пред украинския премиер

българия подкрепя санкциите наложени русия вярваме мощен инструмент руската агресия украйна росен желязков
bnt avatar logo
от БНТ
16:39, 07.02.2024
Чете се за: 05:32 мин.
У нас
Слушай новината

България подкрепя всичките дванадесет пакета от санкции на ЕС, наложени на Русия, и смятаме, че те остават един от най-мощните инструменти за увеличаване на натиска върху Русия в отговор на нейната незаконна военна агресия срещу Украйна. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на срещата с премиера на Украйна Денис Шмигал.

"Европейският съюз трябва да поддържа своя единен и твърд отговор в солидарност с Украйна. България призовава да се увеличат усилията за предотвратяване на заобикалянето на санкциите. Общата ни цел е да намалим значително възможностите на Москва да финансира агресивната си война", посочи председателят на парламента.

"Русия трябва да понесе отговорност за престъпленията срещу народа на Украйна. В това отношение сме твърд застъпник на борбата срещу безнаказаността и смятаме, че работата на Международния наказателен съд е ценна като неразделна част от международния правен ред", допълни той.

"България твърдо подкрепя по-нататъшното развитие на "коридорите на солидарността", насочени към улесняване на износа на храни от Украйна по различни сухопътни и морски маршрути. Осъждаме продължаващите руски нападения срещу украинската пристанищна инфраструктура, които целят да се наруши украинският износ на зърно и храни в дългосрочен план", отбеляза той и уточни, че това несъмнено ще задълбочи настоящата криза с доставките на храни.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал изрази благодарност за военно-техническата, хуманитарната и политическата подкрепа на приятелска България.

"Високо ценим всички решения на българския парламент и ви уверявам, че всяка помощ е жизнено важна за свободата и демократичните ценности както на Украйна, така и на цяла Европа", подчерта украинският министър-председател.

Той увери българските парламентаристи, че Украйна усеща подкрепата на своите приятелски страни и тя й помага да продължи да отстоява правото си да се развива като демократична и свободна страна.

"Продължаващото определяне от Русия на временна предупредителна зона в Черно море, която включва части от българската изключителна икономическа зона, възприемаме като сериозна заплаха за националната ни сигурност и икономическите ни интереси, както и за свободата на корабоплаването", заяви председателят на парламента.

Той припомни, че главен приоритет на процеса на възстановяване на Украйна, заложен в Плана за растеж на Украйна за периода 2024 - 2027 г., е реформата на съдебната система и борбата срещу корупцията и прането на пари.

"Готови сме да споделим опита си с Украйна, като се имат предвид последователните усилия на България за реформи в тези области през последните десетилетия. Категорично осъждаме намерението на Русия да проведе нелегитимни „президентски избори през 2024 г .“ в незаконно анексирания Крим и във временно окупираните територии на Украйна, което представлява още едно сериозно нарушение на международното право, включително Хартата на ООН", заяви Росен Желязков.

"Благодарим на Украйна и нейната армия, че освен своята независимост и териториална цялост, пазят и европейските демократични ценности", отбеляза на срещата ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов.

Той подчерта, че задачата на България е да продължи да подкрепя страната, включително като се пренасочат замразените руски активи към финансиране на следвоенното възстановяване на Украйна.

"Уверяваме ви, че България ще продължи да бъде сред най-активните ви партньори по пътя към членството в ЕС и НАТО", допълни Даниел Митов.

Председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев посочи, че евроатлантическото мнозинство в българския парламент ще направи възможното да продължи да подпомага Украйна.

"В напреднала фаза сме на подготовката на законодателство, което да позволи множество руски активи в нашата страна да бъдат замразени и насочени за финансиране на възстановяването на Украйна", добави той.

"Благодарни сме ви, че с вашата борба за свобода с руския агресор ни помагате и ние да се освободим от всички исторически митове за Русия в нашата страна. Разчитайте на нашата подкрепа, включително и в усилията ни за замразяване на правото на глас на Русия в ОССЕ", отбеляза ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Вътев: Няма отказали се земеделци от срещата в МС
Кирил Вътев: Няма отказали се земеделци от срещата в МС
Министър Илиев в парламента: Броят на квотите, които имаме за Париж ще нарасне значително и ще стигне до около 40
Министър Илиев в парламента: Броят на квотите, които имаме за Париж ще нарасне значително и ще стигне до около 40