България получава от ЕС над 10 млрд. евро по кохезионната политика до 2027 г.

от БНТ , Източник: БНР
14:46, 14.01.2021
Чете се за: 01:22 мин.
Европа
българия получава млрд евро кохезионната политика 2027
Слушай новината (бета)

България ще получи над 10 млрд. евро по кохезионната политика през следващите 7 години, като значителната част от тях ще бъде насочена в подкрепа на иновациите, конкурентоспособността, зеления и дигиталния преход, съобщават от Европейската комисия.

Днес тя публикува стратегически препоръки към 14 новосформирани изследователски и иновационни центрове, съфинансирани по нея. Тяхната цел е да подобрят управлението и да помогнат на центровете да постигнат финансова устойчивост.

Препоръките са формулирани от екип от международно признати експерти в рамките на година и половина в координация със Съвместния изследователски център, както и чрез обмяна на експерти от Испания, Литва и Чехия.

Те ще подкрепят българските власти и учени за засилването на сътрудничеството между изследователските институции и бизнеса в области като зеления и дигиталния преход, както и модерната медицина.

Инициативата започна през 2019 г. и ще бъде разширена към други страни от ЕС. В момента Общността инвестира 160 млн. евро в такива центрове в рамките на програмата за интелигентен растеж на българското образование и наука 2014-2020 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гърция предаде Йоско Костинбродския на българските власти
Гърция предаде Йоско Костинбродския на българските власти
Сърбия отмени изискването за PCR тест за влизащите от България
Сърбия отмени изискването за PCR тест за влизащите от България