НОВИНИ

България с 16 представители на световното първенство по летен биатлон в Словакия

българия представители световното първенство летен биатлон словакия
Снимка: БФ Биатлон
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БФ Биатлон
13:18, 21.07.2023
Чете се за: 05:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Българската федерация по биатлон определи съставите, които ще ни представят на световното лятно първенство, което ще се проведе в периода 17-24 август в Осърбле, Словакия и в него ще участваме с 16 състезатели.

До вчера на подготовка на Белмекен бяха всички звена на националните отбори и в откровен разговор бяха обсъдени най-важните цели пред българския биатлон в предстоящия предолимпийски сезон. На срещата присъстваха 26 състезатели и 7 треньори от четирите звена на националните тимове, които разговаряха с президента на централата Атанас Фурнаджиев, а в дискусията се включиха още генералният секретар Борислав Панков и спортният директор Венцеслав Илиев. Разисквани бяха въпроси по подготовката за предстоящия сезон, условията за тренировки и екипировката. Получени бяха уверения, че федерацията е подсигурена финансово, а екипировката вече е поръчана.

Очертани бяха и основните задачи за сезона: запазване на квотите за световната купа (което ще е трудна задача за женския ни състав при отсъствието на Милена Тодорова), медали от младежките европейски и световни първенства и достойно представяне на олимпийските младежки зимни игри в Ганвон, Южна Корея.

Според предварителния план за световното лятно първенство в Словакия след месец ще пътуват следните 16 състезатели: мъже и младежи - Владимир Илиев, Антон Синапов, Благой Тодев, Васил Зашев, Константин Василев, Георги Наумов, Цветан Данаджиев и Валентин Карабаджаков; жени и девойки – Даниела Кадева, Мария Здравкова, Антония Григорова, Лора Христова, Валентина Димитрова, Стефани Йолова, Лора Радковска и Биляна Чавдарова.

След ски-бягането, ориентирането, планинските кросове и ски-ориентирането, изтъкнатата ни състезателка Антония Григорова ще участва в пети различен спорт на световно първенство или в старт от елитни световни серии. Разностранната и талантлива атлетка е в състава на България за предстоящия шампионат на планетата по летен биатлон. Тази разновидност на зимния спорт е комбинация от бягане и стрелба, тъй че новото за Антония е единствено боравенето с пушката. Григорова е най-класната ни състезателка напоследък в ски-бягането, участничка на три поредни олимпиади – Ванкувър 2010, Сочи 2014 и Пьонгчанг 2018. В последните години бяга приоритетно планински маратони, като през 2017 г. стана първата жена, изминала скоростно екстремно трудния 600-километров маршрут Ком-Емине с постижение 5 дни, 22 часа и 55 минути. През 2019 г. завърша сезона по Скайрънинг сред 20-те най-добри състезатели в света, а тази зима в Швеция спечели бронз от шампионата на планетата по ски-ориентиране за военнослужещи. В момента Антония е в Исландия, където със съпруга си търсят нови предизвикателства чрез преходи с велосипеди.

Преди година България записа огромен успех на последното световно първенство по летен биатлон с бронза на Лора Христова на суперспринта при девойките. В Руполдинг, Германия тогава младите ни биатлонистки спечелиха още едно четвърто, едно пето и едно седмо място. Сега Лора и Валентина Христова също са в състава заедно със Стефани Йолова, като тези три състезателки спечелиха и бронз за България в щафетата на световното за девойки миналата година в Солт Лейк Сити (САЩ).

След летния планетарен шампионат в Осърбле, Словакия предстоят държавните първенства в различните възрастови групи, насрочени през септември и октомври в Банско и Троян.

Зимните надпревари започват с първия кръг за Световната купа от 25 ноември до 3 декември в Йостерсунд, Швеция, а до Коледа следват още два етапа от престижната верига: 8-10 декември в Хохфилцен, Австрия и 14-17 декември в Ленцерхайде, Швейцария.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Николов е назначен за зам.-министър на енергетиката
Николай Николов е назначен за зам.-министър на енергетиката
Отново валежи и гръмотевици следобед, опасно горещо през почивните дни
Отново валежи и гръмотевици следобед, опасно горещо през почивните дни