НОВИНИ

България с двама тенисисти в Топ 200 за пръв път в историята

българия двама тенисисти топ 200 пръв път историята
Снимка: БФ Тенис
bnt avatar logo
от БНТ
11:02, 12.10.2021
Чете се за: 02:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Паметната титла на Димитър Кузманов в турнира от сериите "Чалънджър" на АТР в Барселона създава прецедент за българския мъжки тенис.

Благодарение на спечелените точки в каталунската столица през миналата седмица 28-годишният пловдивчанин ще направи идния понеделник своя дебют в Топ 200 на световната ранглиста (най-вероятно под №187).

View this post on Instagram

A post shared by Miko (@kuzmanov.dimitar)

Това ще ознаменува и първия случай в историята, в който двама наши тенисисти са едновременно сред най-добрите двеста при мъжете. Другият е първата ни ракета Григор Димитров, понастоящем №28 в света.

Преди тях само двама наши състезатели бяха стигали толкова високо в ранглистата на АТР, но по различно време - Милен Велев и Орлин Станойчев. Велев пръв осъществи пробив, изкачвайки се до рекордното за България към онзи момент 121-во място през 1993 г. По това време Станойчев беше извън първите 700, а неговите най-силни години дойдоха във втората половина на 90-те, когато в шест поредни сезона (1995-2000) той беше неизменна част от Топ 200.

През 2000 г. Орлин Станойчев стана и първият български тенисист, влязъл в Топ 100 на света, изкачвайки се до №96 - позиция, недостигана от друг наш тенисист при мъжете преди Григор Димитров. Велев, Станойчев, Димитров и Ивайло Трайков бяха и единствените българи с титли от категория "Чалънджър" преди Димитър Кузманов.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България – Северна Ирландия в ефира на БНТ
България – Северна Ирландия в ефира на БНТ
Предлагат ограничаване на спорните "ин хаус" процедури
Предлагат ограничаване на спорните "ин хаус" процедури