НОВИНИ

България с две победи на световното по водна топка

Българските ватерполисти до 16 години все още не знаят какво е загуба на шампионата в Малта

Снимка: Facebook
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: bgswim.com
09:57, 20.06.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Две победи в първите си два мача спечелиха българските ватерполисти на световното първенство за момчета до 16 години в Малта. Воденият от Жарко Петрович национален отбор последователно надделя с 14:11 срещу Зимбабве и с 12:7 срещу Чехия. В последния си мач от групата младите българи излизат срещу абсолютния фаворит Испания.

Двата успеха гарантират второ място в квартета за нашия отбор. Това означава, че дори и при загуба от Испанция младите български ватерполисти ще играят в баражте за попълване на водите новите четири групи с по осем отбора.

На световното участват 32 отбора, разпределени в 8 квартета. Първите два отбора във всяка група по предварителна схема играят баражи за оформяне на Топ 8 и на дивизията 9-16. Така е и между третите и четвъртите състави в предварителните групи за формиране на новите осмици за 17-24 и 25-32 място. България, която е сигурна на второто място дори и при загуба срещу Испания, ще играе бараж срещу победителя в група С, който най-вероятно ще е Унгария. А в четирите нови дивизии след това са директните елиминации с последващи мачове за оформяне на крайното класиране.

Шампионатът в Малта е първото световно за българската водна топка въобще след историческото участие на мъжкия ни отбор на три последователни шампионата на планетата в периода 1972-1978 г.. Като на последния от тях в Западен Берлин съставът ни заема осмото място – най-доброто класиране за родината на световно първенство по водна топка.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Пеевски: Парламентът трябва да тръгне
Делян Пеевски: Парламентът трябва да тръгне
Млада жена е в реанимация след ухапване от змия в центъра на Кресна
Млада жена е в реанимация след ухапване от змия в центъра на Кресна