НОВИНИ

България се цели в първи медал от ЕвроВолей от 20 години насам

българия цели първи медал евроволей години насам
Снимка: БФ Волейбол, Костадин Андонов
bnt avatar logo
от БНТ
11:16, 29.07.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

България бе представена официално от Европейската конфедерация по волейбол като една от четирите страни домакини на Европейското първенство 2021 за жени.

Ето какво написаха на сайта на ЦЕВ:

"Когато става въпрос за традиции малко страни могат да се мерят с България. Страната ни е сред най-редовните участници и е била представена в 29 от досегашните 31 европейски първенства за жени.

България не е участвала единствено в две от ранните издания на шампионата на Стария континент – през 1949 и 1951 г. Това означава, че през август в Пловдив националките ни ще се появят за 29-и пореден път на европейско и общо за 30-и в цялата история на надпреварата!".

Българската история на ЕвроВолей не е свързана само с участия, но и с резултати. 25 пъти националките ни са финиширали в Топ 10, като имат и три медала: златен през 1981 г. и бронзови през 1979 и 2001 г. И тъй като две от тези отличия дойдоха, когато България бе домакин на шампионата (1981 и 2001 г.), „лъвиците” с право се надяват, че традицията ще бъде продължена и тази година.

Въпреки че през последните две десетилетия резултатите не бяха на желаното ниво, осмото място от 2019 г. и спечелените издания на Златната волейболна лига на ЦЕВ през 2018 и 2021 г. са несъмнен белег за възход. Жана Тодорова бе определена за най-полезен играч в тазгодишното издание на Лигата. 24-годишното либеро е част от ядрото на състава на Иван Петков, наред с капитанката Елица Василева, Емилия Димитрова, Нася Димитрова и Петя Баракова. Силна страна на „лъвиците” е дълбочината на състава, в който сериозна роля играят още Лора Китипова, Гергана Димитрова, Мирослава Паскова и Христина Вучкова.

България ще е домакин на група "B" в Пловдив, в която съпернички на нашите момичета ще са Гърция, Испания, Германия, Чехия и Полша.

Играейки на европейско първенство у дома след пауза от 20 години, националките ни имат всички причини да считат, че отново са част от елита на континента!

Снимки: БФ Волейбол

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов: Оставаме в очакване ИТН да предложат кабинет
Христо Иванов: Оставаме в очакване ИТН да предложат кабинет
Предадоха на съд бившия екоминистър Нено Димов за водната криза в Перник
Предадоха на съд бившия екоминистър Нено Димов за водната криза в Перник