НОВИНИ

България се класира за финала на Балканиада по волейбол за мъже до 20 г.

Волейболистите на Мирослав Живков победиха Гърция на полуфинал.

Български национален по волейбол за мъже под до 20 години
Снимка: Българска федерация по волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
22:58, 16.08.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор на България по волейбол за мъже под 20 години ще спори за титлата на Балканското първенство във Върнячка баня, Сърбия. Селекцията на старши треньора Мирослав Живков спечели полуфинала срещу Гърция с 3:0 (25:15, 25:17, 25:18) и така продължи участието си в турнира без загубен гейм.

Селекционерът Живков заложи на стартов състав: Симеон Николов, Костадин Козелов, Кристиян Титрийски, Александър Николов, Александър Къндев, Николай Иванов и либеро Константин Чипев.

Много оспорвано и с игра точка за точка започна вторият полуфинал от програмата на Балканиадата. България се откъсна при 12:9 и щабът на Гърция веднага реагира с таймаут. След второто прекъсване авансът на националите стана още по-изразителен и постепенно достигна 9 точки (21:12). Геймболът също не се забави (24:13), но гръцките волейболисти отразиха две възможности. Втората дойде след ас, но следващото изпълнение на начален удар бе пратено в аут и така България поведе след откриващата част.

С четири точки на Къндев националите дръпнаха с 5:1 във втория гейм. Това накара гръцкия селекционер да поиска ранен таймаут. Съперникът се доближи на 2 точки (7:5). Симеон Николов направи два поредни аса за преднина от 15:8. Съставът на Гърция опита да върне интригата, но не успя да се доближи опасно. Българите стигна до девет геймбола. Първата възможност бе пропусната, но при втората грешка на начален удар на Гърция изведе националите до преднина 2:0 гейма.

Равностойни няколко първи минути белязаха началото на третата част. Николай Иванов на контаатака реализира за 7:3. Последва ас на Титрийски, но и негова грешка при втория опит на линията за начален удар. Тимът на България задържа разлика от около 5 точки, но на Мирослав Живков се наложи да взима прекъсване, когато тя се стопи до 3 при 11:8. Влезлият в игра Делибосов реализира точка с хубава атака през центъра. Първо добра проява в нападение на Александър Николов, а след това и стабилна реакция на тройна блокада, изведоха българския отбор отново напред при 16:11. Българите впечатлиха, демонстрирайки много борбено поведение и раздаване за всяка топка. Кристиян Андреев също получи шанс за изява, а Жасмин Величков замени Николай Иванов в края, за да реализира победната точка в срещата.

В битката за златните отличия българите ще се изправят срещу домакините от Сърбия в събота, 17 август от 21:00 часа. По-рано днес сърбите се поздравиха също с успех срещу Турция с 3:0.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговорите за прекратяване на огъня в Газа ще продължат в Кайро
Преговорите за прекратяване на огъня в Газа ще продължат в Кайро
Самолет се разби по време на авиошоу във Франция, пилотът загина
Самолет се разби по време на авиошоу във Франция, пилотът загина